Živa zemlja 04.11.2017. 10:19. Zadnja izmjena: 04.11.2017. 10:26.

Svjetski dan jabuke u Sv. Martinu

Veterani voćnjaka i školarci rade zajedno

U petak, 20. listopada, okupili su se članovi Udruge voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri, voćarski veterani i mališani, polaznici osnovne škole, u općinskoj galeriji da bi zajedno proslavili Svjetski dan jabuke, kraljice jeseni i kraljice voća, te počastili brojne goste i uzvanike ubranim jabukama starinskih sorti, ali i brojnim delikatesama i prerađevinama koje u školskoj učeničkoj zadruzi "Tinček" smišljaju mali baštinici tradicije gornjomeđimurskog voćarstva.

Domaćini proslave bili su OPG-i Mladena Dobranića i Petra Vukovića, a u proslavu su se uključili i "Agromeđimurje", LAG "Međimurski bregi i doli" i Savjetodavna služba, a kako je i red, nešto troška i logističke potpore pokrila je Turistička zajednica Općine Sveti Martin na Muri.

U općinskoj galeriji priređena je izložba starinskih sorti jabuka iz tradicionalnog uzgoja na gornjomeđimurskim okućnicama, jer brojne su sorte tih jabuka spašene baš zahvaljujući entuzijazmu svetomartinskih voćara koji su poučavajući djecu, uz neizmjerni entuzijazam Mladena Dobranića, predsjednika udruge, sa starih stabala uzimali plemke i nacjepljivali sadnice da bi se sačuvale mošancike, limunke, kanade, pogačnice...

Učenici drugog razreda OŠ Sveti Martin na Muri proslavu su uljepšali svojim pjesmama i recitacijama, u vrlo ozbiljnoj prezentaciji ukazali i na važnost jabuke u svakodnevnoj prehrani, a ispričali su i kako su zapisali stare recepte za kolače i pogače s jabukom.

Izložbu jabuke – starinskih i nešto novih sorti – s oduševljenjem je otvorio zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec koji je kazao:

- Otkrili ste u Sv. Martinu najvažnije, a to je kako njegovati tradiciju i stare sorte te se uz to prilagoditi suvremenom poticanju poljoprivrede. Upravo ovakve manifestacije, susreti i izložbe jasno daju do znanja kako je jedan od međimurskih brendova upravo jabuka...

J. Grivec je ukazao i na činjenicu da velika proizvodnja jabuke u Međimurju pruža priliku da se konzumacija domaćeg i autohtonog voća u školama i vrtićima na najbolji način i ostvari.

Pročelnik međimurskog područnog odjela Savjetodavne službe mr. sc. Milorad Šubić u svom je obraćanju sudionicima proslave potvrdio da je jabuka pravi međimurski brend po kojem je Međimurje prepoznato kao jedna od važnih točaka srednjeeuropskog tržišta, te istaknuo:

- Na to tržište Međimurje plasira i ove, nepovoljne godine, više stotina tona jabuka prve klase, a izvozi se inače jabuke za oko četiri milijuna eura...

Načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec posebno je pohvalio aktivnosti učenika OŠ Sv. Martin na Muri i ravnateljicu škole Petru Novinščak, jer u školi se s pažnjom njeguje voćarstvo, tradicionalno i suvremeno, u školskoj zadruzi i voćarskoj grupi.

Uz izložbu i prigodni program u općinskoj galeriji, sudionici proslave Svjetskog dana jabuke imali su prilike uključiti se i u berbu starinskih sorti jabuka, a kasnije i pratiti kako se preša jabuka na starinski u preši ("podu") staroj više od 150 godina. Uz prešanje jabuke priređena je i degustacija jabučnog soka, vina, voćnih vina, pekmeza, meda i drugih delikatesa na OPG-u Dobranić u Brezovcu, kamo su došli i prijatelji svetomartinskih voćara, vinogradara i povrćara iz Rovišća kraj Bjelovara, članovi tamošnje voćarsko vinogradarske i povrćarske udruge.

Bilogorci su bili i zaposleni: pokazali su pripremajući ručak za sve sudionike proslave kako oni pripremaju kotlovinu i roštilj kada se beru voćnjaci ili vinogradi.