Živa zemlja 11.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

VETERINARSKE USLUGE U ŠTRIGOVI I OKOLICI

Veterinarska ambulanta čakovečkog Bioinstituta u Štrigovi već godinama stoji prazna, izvan upotrebe, i čeka vrijeme u kojem će objekat ponovo biti u funkciji. Ali ne u svrhu koju je imala nekad jer su usluge veterinara drugačije usustavljene. Na zadovoljstvo onih koji drže domaće životinje, veterinari danas dolaze na privatna imanja i obavljaju posao zbog kojeg su pozvani.
Pitali smo direktora Bioinstituta Čakovec dr. sc. Sašu Legena, dr. vet. med., koja je buduća namjena objekta Veterinarske ambulante u Štrigovi, tražeći i osvrt na funkcioniranje veterinarske usluge na tom području.
- Sustav rada nekadašnjih veterinarskih punktova u cijeloj našoj županiji, kao uostalom i u, u tom smislu, razvijenom dijelu Hrvatske, stvar je prošlosti već dulje vremena. Razvoj mrežnog telekomunikacijskog sustava omogućio je vlasnicima da svoje životinje, radi veterinarske usluge, više ne dovode na bivše punktove, već da telefonom nazovu u službu u Gornjem Mihaljevcu i usluga im se pruža u najkraćem vremenu. Što se tiče zgrade ambulante u Štrigovi, Bionstitut tijekom niza godina izrađuje godišnje planove adaptacija, preuređenja i drugog na objektima koje posjedujemo. Tako za ovu godinu u planu imamo i preuređenje ambulante u Štrigovi - ističe Legen.
Komplicirana birokacija često usporava naše nakane, pa je tako i u ovom slučaju. Naš sugovornik dodaje:
- Svima je poznato da administrativni postupci za dobivanje cjelokupne dokumentacije nužne za legalan postupak preuređenja objekata dugo traju, pa je tako bilo i ovdje. U objektu planiramo, uz postojeću ambulantu, otvoriti još dva poslovna prostora. Jedan od njih će biti veterinarsko-poljoprivredna apoteka, dok ćemo na katu izgraditi dva stana. Pravomoćnu potvrdu građevinskog projekta dobili smo 15. prosinca lani.
Vlasnici životinja poziv upućuju u sjedište u Gornjem Mihaljevcu u kojem se veterinari raspoređuju po terenu, u skladu s traženjem građana. Anton Antonije iz Štrigove, koji za svoje potrebe drži kravu i jedno tele, ovakav sustav veterinarske usluge smatra izvrsnim.
- Zapravo je za životinju i najbolje da je veterinar pregleda tamo gdje je ona smještena. Činjenica je da se u štali danas može obaviti sve, od osjemenjivanja, pa do carskog reza, složenih operacija i tretiranja bolesti. Kad govorimo o veterinarskoj intervenciji, faktički uopće nema potrebe da izađete sa životinjom iz štale i to je za svakoga tko drži domaće životinje najprikladnije. Kad zovemo u Gornji Mihaljevec, veterinari su uvijek dostupni i uvijek promptno reagiraju. Nikada nije bilo nikakvih problema i smatram da sve funckionira besprijekorno - kaže A. Antonije. (al)

Izvor: 2863