Živa zemlja 13.10.2017. 20:56. Zadnja izmjena: 13.10.2017. 20:56.

Vularija

Vijetnamske svinje atrakcija su u Šerifovu dvorištu

Teško ćete u Vulariji proći Ulicom Matije Gupca, a da se ne zaustavite ispred dvorišta Stjepana Justa (61), poznatijeg pod nadimkom Šerif. Pažnju će vam u njegovu dvorištu privući neobična životinjska družina, koju predvodi krdo vijetnamskih svinja, a društvo im prave i zečevi, pas, mačak i jedan par gusaka.

Šerif je svoju prvu vijetnamsku svinju dobio prije pet godina od svojeg šefa, a danas ih ima tridesetak. Puštene su da slobodno šeću jer ih je, kaže, bilo nemoguće zadržati zatvorene u svinjcu, pa su u Vulariji prava atrakcija - redovito se ljudi u prolazu zaustavljaju. - Stanu i pitaju mogu li fotografirati moje svinje - pa kaj ne bi mogli!, kaže Šerif o svakodnevnim susretima.

Svoje svinje ne hrani smjesom, samo kukuruzom i zelenilom, posebno za njih kosi i djetelinu, a samo meso kvalitetnije je, kaže, od 'obične' svinjetine.

Stjepan je danas zaposlen u obrtu koji proizvodi betonsku galanteriju, no mnogi će ga se zasigurno sjetiti kao glazbenika koji je za bubnjevima sastava Galaxis odradio nebrojene svadbe i zabave diljem Međimurja. No, za glazbu danas više ne pronalazi vremena, jer nakon službene šihte, s poslom nastavlja i kod kuće - treba se pobrinuti za životinje, a tu su i drugi poljoprivredni radovi.