Živa zemlja 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:03.

VINCEKOVO: Vinogradari molili za dobar urod

Prošlog ponedjeljka u crkvi sv. Nikole u Čakovcu za sve vinogradare i vinare služena je sveta misa povodom 22. siječnja - blagdana svetog Vinka. Misu na kojoj se okupio velik broj vjernika vinogradara, članova Udruge Hortus Croatiae te kluba Vinoljub predvodio je o. Stanko Belobrajdić, župnik i gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu.
Zanimljivo je da crkva sv. Nikole, vjerojatno jedina u Hrvatskoj, čuva moći svetog Vinka, đakona i mučenika uz kojega se u našem narodu povezuje početak radova u vinogradu. On potječe iz patricijske obitelji, ali je 304. godine, za vladavine cara Dioklecijana, uhićen zajedno s biskupom Valerom, odveden u Valenciju i pogubljen. Malo je drugih podataka sačuvano o svetom Vinku, ali se zna da su njegove moći 1774. godine donesene u Čakovec u kojem se i danas čuvaju. Stoga je upućen poziv vinogradarima koji štuju svetog Vinka kao svog zaštitnika da svoje goste i prijatelje barem uoči Vincekova dovedu u čakovečku crkvu, kako bi se poklonili moćima, odnosno materijalnim ostacima zemaljskog života ovog sveca i mučenika.
Tijekom svete mise, a nakon molitve pred moćima svetog Vinka, o. Belobrajdić blagoslovio je alat koji koriste vinogradari i vinari tijekom proizvodne godine, kako bi urod, uz Božju pomoć, bio što bolji.
Nakon mise, čakovečki franjevci pozvali su vinogradare na zajedničko druženje, da bi se međusobno bolje upoznali i dogovorili kako što ljepše obilježiti dan svetog Vinka, odnosno Vincekovo, te kako taj blagdan ubuduće još primjerenije razvijati.
U ime Vinoljuba, koji su ovaj put pripremili zakusku i donijeli vino, domaćinima je na gostoprimstvu zahvalio predsjednik Milivoj Kossi. Vinogradarima je uspješnu proizvodnu godinu poželio Zoran Vidović, zamjenik međimurskog župana. Svi su, a među njima i župan Matija Posavec, izrazili zadovoljstvo što su ovakvi susreti u crkvi i Franjevačkom samostanu postali tradicionalni.(u)
Snimio Z.Jaklin

Izvor: 3067