Živa zemlja 17.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Ovogodišnja međimurska vina najbolja su u ovom desetljeću!

VINOGRADARSKA GODINA BILA JE TEŠKA, ALI SU ZATO VINA ODLIČNA

Vinogradarska godina, koja je iza nas, bila je izuzetno teška. Zavisno od lokacije, vinograde je najmanje četiri puta pogodila tuča, a još nisu sanirane ni rane na čokotima od prošlogodišnjeg višekratnog katastrofalnog leda. Zbog svega toga, zabilježene su i pojave biljnih bolesti, pogotovo peronospore, ali su one pravoremenim i pravilnom kemijsko-tehničkom zaštitom uglavnom spriječene na vrijeme. Ipak, sve to utjecalo je na urod manji i do 50 posto od uobičajenog prosjeka.
- Takva godina, naravno, imala je i svijetle trenutke. To se najviše odnosi na broj sunčanih dana u vrijeme zriobe grožđa, pa možemo slobodno reći da je 2009. godina bila jedna od najboljih u ovom desetljeću, odmah iza 2003. koju Međimurje pamti po najboljim vinima. I ovogodišnja, koja sada polako zriju u bačvama, sigurno će biti na toj razini. Šećer i kiseline, gledajući u globalu, bili su u odličnim omjerima, tako da bi iz međimurskih podruma uskoro, ovisno o sorti, na stolove trebala krenuti izuzetno kvalitetna mlada vina – rekao je Marijan Čižmešija, zadužen za vinarstvo i vinogradarstvo u čakovečkoj Poljoprivredno-savjetodavnoj službi.
- Ove je godine manje vina, ali je kvaliteta odlična. Mislim da će iduće godine u Međimurje stići puno medalja s raznih sajmova – rekao nam je Željko Brezovački iz Železne Gore koji se može pohvaliti vrhunskim muškatom ottonelom, a nimalo ne zaostaju graševina, pušipel i rajnski rizling.
S njim se slaže i Alojz Novak iz Svetog Urbana koji dodaje da je zaštita vinograda tijekom godine bila naporna, ali zato je sada sjajan rezultat u čaši.
- Pojedine sorte rodile su i za polovicu manje, ali sladora je bilo daleko iznad prosjeka. Trebalo je samo paziti trenutak da kiseline ne padnu ispod dopuštenog minimuma i onda brati. Sve ostalo napravila je priroda – kaže zadovoljno Novak. Posebno je ponosan na mladi chardonnay, a onda i na sorte vina po kojima je poznat: traminac, muškat žuti, sauvignon, rajnski rizling, pinot bijeli, pušipel i graševinu.
- Jasno je da je tuča uzela svoj danak – ističe Milivoj Kossi iz Štrigove. - Trebalo je puno više rada i ulaganja u zaštitna sredstva, no, isplatilo se. Puno su kod toga pravovremenim savjetima pomogli i stručnjaci Poljoprivredno-sajvetodavne službe. U konačnici, grožđe je ipak bilo kvalitetno, s ugodnim kiselinama i potrebnim šećerima – kaže Kossi, proizvođač poznatog miješanog “Misnog vina” te rajnskog rizlinga, pinota bijelog, muškata ottonela, pušipela i graševine.
- Vani, na otvorenom, priroda je gazda, a kad jednom mošt spremimo u bačve, onda je sve u našem znanju i umijeću. Ukupno gledajući, mislim da će Međimurje ove godine tržištu ponuditi izuzetno kvalitetna i vrhunska vina. To se može osjetiti već sada, kušanjem mladih vina koja se odlikuju visokom voćnošću, sortnom aromom i primjerenim alkoholima – kaže Rajko Cmrečnjak, najveć i najpoznatiji međimurski vinar čiji su zeleni silvanac, graševina, žuti muškat, sivi i crni pinot, sauvignon, pušipel, chardonnay, rajnski rizling... i miješani “Urbanski biser” nadaleko poznata i priznata vina.
Milan Židov iz Železne Gore također ovih dana u podrumu ima pune ruke posla: pretače se, filtrira, degustira...
- Sve što je bilo teško tijekom godine treba zaboraviti i misliti na budućnost. Ako u životu s jedne strane i ima problema, onda se to nadoknadi s druge. Tako je i u proizvodnji vina. Tuča i klizište u jednom su me trenutku bacili u očaj, a sada mi je sve vraćeno izuzetnom kvalitetom vina – kaže Židov koji se može pohvaliti tradicionalno odličnim sauvignonom, žutim muškatom i chardonnayem te rajnskim rizlingom, pušipelom i graševinom.
Ivica JURGEC
Snimio D.Lesar

Izvor: 2851