Živa zemlja 21.01.2018. 08:50. Zadnja izmjena: 21.01.2018. 08:50.

U srcu Svetog Urbana

Vinogradarska tradicija obitelji Horvat: Prepoznatljivo prezime međimurske Vinske ceste

Među vinogradima koji se protežu pitomim međimurskim brežuljcima oko Štrigove nalaze se i nasadi Vladimira Horvata i njegove obitelji iz Svetog Urbana. Na temeljima koje je prije četrdesetak godina izgradio Josip Hudin, otac Vladimirove supruge Danice, obitelj Horvat je nastavila graditi vinogradarsku tradiciju u koju se kasnije uključila i treća generacija, točnije sin Robert sa suprugom Ivanom. Stalnim ulaganjima u poboljšanje vlastite vinske ponude, te uz mnogo truda i rada uspjeli su se svrstati među prepoznatljiva prezimena međimurske Vinske ceste.

U ponudi imaju sorte sauvignon, rajnski rizling, graševinu, bijeli pinot, muškat žuti. Posebno su ponosni  na svoj pušipel koji je zbog velikog potencijala i kvalitete iznimno cijenjen (u suradnji s Agronomskim fakultetom iz Zagreba Horatovi već dulje vrijeme njeguju klonske selekcije pušipela). S pušipelom se Robert 'zaigrao' i pred zimu te iz te berbe, kaže, sada nastaje - ozbiljnije vino.

Kao i svaka ozbiljna vinarija, nude i vlastitu mješavinu: ovdje je to Horvatov izbor.  - Što to našu mješavinu čini posebnom nemojte me pitati - jer recepturu, odnosno omjere zna samo Robert i ne želi mi otkriti!, kaže Vladimir. 

TEMELJI

- Tijekom godina mnogo sam naučio. Dobre temelje dobio sam  školovanjem, a najviše sam prosperirao promatrajući i slušajući djeda i oca. Očevi savjeti dobro dođu i danas i rado ih poslušam, jer ipak se radi o dugogodišnjem iskustvu, govori Robert.

Budući da je vinski turizam kao dio međimurske turističke ponude u razvitku, obitelj u sklopu vinarije uređuje kušaonicu, u kojoj u svakom trenutku vinoljupci koje put nanese u Sveti Urban mogu uživati u okusima i mirisima koji pršte iz čaše kada se u njoj nađe neko od Horvatovih vina, a mladi vinar Robert u nju polaže velike nade. U tome su naišli na podršku Turističke zajednice Štrigove.  

- Kultura ispijanja vina u našim krajevima se svakako poboljšala, a istinskih uživatelja i poznavatelja kvalitetnih vina je sve više, otkrio nam je mladi vinar.  

BERBA

O konačnim rezulatatima berbe Vladimir i Robert Horvat kažu da - sluti na dobro.
- Štoviše, prema mnogim pokazateljima do sada, berba bi mogla dosegnuti onu legendarnu, 2003., dodaje Robert.