Živa zemlja 01.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Više sorti rajčica

Jedna od najraširenijih povrtnica u svijetu je rajčica. Uzgaja se svugdje gdje temperature tijekom mjeseca svibnja prelaze 15°C. Kad je temperatura niža, zaustavlja se rast. Kad se uzgaja na manjim površinama, nije dobro uzgajati samo jednu sortu. Zbog ravnomjernijeg dozrijevanja i što dužeg korištenja plodova, bolje je saditi nekoliko sorti koje se razlikuju po rokovima dozrijevanja. Na taj će način svježi plodovi na našem stolu biti od ranog proljeća do kasne jeseni. Za ranu sadnju uzmite dvije sorte, milo i rapid. Milo ima snažnu stabljiku i krupne jabučaste plodove, a ukus joj je jako prijatan. Rapid daje krupne plodove, intenzivno je crvene boje i otporna na bolesti. Izbor sorti za kasniju sadnju veći je. Jedna od sorti je saint pierre, srednje rana sorta koja ima snažan rast s mnogo lišća. Plodovi su joj jako krupni, meso sočno, a osim za potrošnju, pogodna je i za preradu. Njoj slična sorta je rutgers - plodovi su joj krupni i mesnati, s dosta suhe tvari. Za najkas-niju sortu uzmite ace koja se sije izravno u kućice, bez presadnica, po 3 sjemena od kraja svibnja do sredine lipnja.
Sadnja rajčice vrši se na dva načina. Ako vam je vrt s više vlage ili vam je voda stalno dostupna, sadite je ukoso. Na taj način korijen će biti bliže površini, na kojoj je zemlja plodnija i rodnost će biti veća. Ako nemate dovoljno vode, sadite je ravno, korijen će dublje prodirati u tlo i lakše će dolaziti do vlage. Rajčica više voli lakša procjedna tla i zaštićen položaj. Kod pune vegetacije rajčicu dva puta prihranjujte - prvi put kad su plodovi na prvim grančicama dosegli veličine oraha, a drugi put kad plodovi počinju crvenjeti.

Izvor: 2862