Živa zemlja 04.12.2016. 11:18.

Nasadi lješnjaka

Vlasnik OPG-a Klement Posedi: Kupci prepoznaju kvalitetu naših lješnjaka

Na dijelu ceste između Savske Vesi i Totovca pogled na nasade lješnjaka u vlasništvu OPG-a Posedi zakrit je šumarkom. Prostire se tamo, na polju zvanom Prališče, 2,5 hektara zemlje sa 2000 sadnica lješnjaka. – Na jednom hektaru nasad je lješnjaka star 12 godina, a prije dvije godine proširili smo proizvodnju i posadili lješnjake na još 1,5 hektar zemljišta, kazao nam je vlasnik OPG-a Klement Posedi iz Čakovca. Za lješnjake se uz njega brine i uža obitelj koja uskače kad god je potrebno, a posebno aktivni kad je berba, obrezivanje ili gnojidba su njegov otac Stjepan i supruga Sanja. OPG Posedi bavi se proizvodnjom lješnjaka na ekološkoj osnovi, a lješnjake prodaju diljem Hrvatske.

– Puno odlazi u Zagreb i na more, kupci su prepoznali kvalitetu i tko jednom kod nas uzme lješnjake, često se vraća po još, kazao je K. Posedi dodavši kako je ove godine urod siromašniji nego inače jer je 90% plodova uništeno mrazom. Nasadi trenutno miruju, lješnjake su pobrali krajem rujna, a poslovi na polju idu dalje kad počne gnojidba dok zimi slijedi obrezivanje grmova. – Posla ima cijele godine i razdoblja mirovanja su jako kratka. Poljoprivreda nije jedini moj posao pa sam jako zahvalan tati Štefu koji je u mirovini te mi puno pomaže s lješnjacima, objasnio je Posedi. Nasade često posjećuju polaznici Dečje hižice ftiček u Čakovcu. Obrt je to za čuvanje i odgoj djece čija je vlasnica i odgajateljica Sanja Posedi.

– Imamo mlađu i stariju skupinu djece predškolske dobi te se trudimo da sudjeluju u raznim praktičnim i životnim aktivnostima. Želim da uče svim osjetilima i upoznaju promjene koje se događaju kad jedno godišnje doba prelazi u drugo pa ih zato često dovodim među nasade, ispričala je S. Posedi napomenuvši da su se djeca uključili i u berbu lješnjaka. – Ima nas puno i kod nas je uvijek veselo. Provesti vrijeme u prirodi zdravo je te ovdje na imanju ugošćujemo djecu, polaznike Dečje hižice ftiček, i njihove roditelje kad god se za to ukaže prilika, kazao je za kraj Klement Posedi uputivši se zatim u šetnju svojim nasadom lješnjaka.