Živa zemlja 26.08.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Voćari traže korektnu cijenu jabuke

Peti međunarodni voćarski sajam, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Donjem Kraljevcu, domaći će voćari iskoristiti kako bi se odredila ovogodišnja cijena jabuke, ali i na drugačiji način regulirali odnosi između proizvođača, trgovaca i skladištara njihove robe. Na sajmu se, na sedamdesetak izlagačkih mjesta, očekuje između 150 i 200 izlagača. O pripremama za sajam, koji će otvoriti ministar Petar Čobanković, protekle su srijede u Donjem Kraljevcu govorili zamjenik župana, Donjokraljevčanin Anđelko Horvat, i načelnik Općine Zlatko Horvat sa suradnicima.
- Za dobrobit voćara nužno je krenuti u pomjene odnosa koje će se ovih dana izdefinirati u Hrvatskoj voćarskoj zajednici, a na samom sajmu trebale bi biti objelodanjene, rekao je u uvodu konferencije zamjenik župana.
- Tu se prvenstveno radi o pola kune koje država daje kupcima za svaki otkupljen kilogram jabuke. Mi voćari smatramo da tih pola kune pripada nama, a ne našim kupcima i prekupcima. Također moramo stvoriti određen partnerski odnos s našim kupcima i hladnjačama u kojima se skladišti naša jabuka. To znači da na kraju zajedno dijelimo i krajnji rezultat. Do sada se jabuka prodavala, prodana količina fakturirala, na tu fakturiranu jabuku hladioničari su dobivali pola kune poticaja od Ministarstva poljoprivrede, a mi smo nakon šest ili sedam mjeseci dobivali obračune po kojima nam se skidalo deset, dvadest ili više posto jabuke (kalo). Problem je u tome što smo kod fakturiranja plaćali PDV. Zbog PDV-a i jabuke koju su nam “skinuli”, naša je proizvodnja trpjela veće gubitke nego bi to bilo kada bi se oporezivale realne količine jabuke koje su prodane i koje se uspiju naplatiti, rekao je zamjenik župana.
Podjela rizika
Voćari se nadaju dobiti pola kune koje sada dobivaju kupci i hladioničari, a dobitak ili gubitak na prodaji jabuke da se zajednički podijeli među svima u lancu. Definiranje tih odnosa ove će godine biti jedna od glavnih zadaća sajma, pa su u tom smjeru pokrenuti razgovori s resornim ministarstvom, a u tijeku su i razgovori sa svim voćarskim udrugama u RH, kako bi se stvorio novi oblik trženja jabuke. Drugi velik problem je uvoz jabuke budući da proizvodnja jabuke ne zadovoljava hrvatske potrebe (jedino mandarina imamo dovoljno). Voćari su kivni na činjenicu što se s uvozom počinje već u trenutku početka berbe jabuka, pa već sada neki kupci odlaze u Italiju, Mađarsku... Ove je godine proizvodnja jabuke u Hrvatskoj manja za oko trideset posto, zbog vremenskih uvjeta (poplave, tuče...), ali tridesetak posto manja proizvodnja ne znači da su bili i manji troškovi proizvodnje, pa voćari traže nekakvu “korektnu cijenu”, kako bi proizvodnju zaključili barem s pozitivnom nulom.
Na pitanje što je to korektna cijena, Anđelko Horvat odgovorio je da bi to bila cijena od oko 2,5 kuna po kilogramu.
V.Trstenjak

Prošlogodišnja jabuka još je u hladnjačama

Protekle godine, u trenutku u kojem su međimurski voćari na sajmu s ministrom Čobankovićem pregovarali oko cijene, trgovci su uvezli oko 15 tisuća tona jabuke. To se sada domaćim proizvođačima obija o glavu, u hladnjačama je još uvijek prošlogodišnja jabuka, a ovogodišnje rane sorte koje su u berbi vrlo se teško prodaju. Anđelko Horvat odlučan je da se i tu stvari moraju mijenjati.
- Ministarstvo bi o tome trebalo voditi računa kod dodjele kvota, ali i Vlada ako joj je u interesu da se voćarska proizvodnja u RH razvija. O tome će biti riječi i na sajmu i zaista očekujemo promjene i u smislu nastupa prema tržištu, države prema nama proizvođačima, ali i nas i trgovaca kao budućih partnera na tržištu. Ako i prodamo jabuku za 2,5 kuna, trgovci će je prodavati za 14 ili 15 kuna. Tako ostvaruju ekstra profit od kojeg mi kao proizvođači nemamo niti lipu. Mi proizvođači najviše dobivamo po leđima - ako fakturiramo, recimo, 100 tona u kolovozu, u isto vrijeme plaćamo i PDV. Trgovci na tih sto tona dobiju po pola kune premije za otkup, a nama plaćaju sedamdeset tona. Mi smo PDV platili i na tih 30 tona koje nam nisu plaćene. Sajam je mjesto na kojem ćemo morati progovoriti o problemima i naći zajedničko rješenje, tvrdi Horvat.
(vt)

Izvor: 2887