Živa zemlja 12.08.2019. 08:17. Zadnja izmjena: 12.08.2019. 08:17.

Nedelišće: Život orača

Vrijedni sinovi oru, žanju, baliraju...

- Sinovi Luka i Nikola vrijedni su dečki. Imamo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo s 20 krava i 40 bikova, od toga živimo. Obrađujemo 45 hektara, a Luka i Nikola oru, žanju, kombajniraju, baliraju, rade sjenažu... sve naprave. Obojica su poljoprivredni tehničari, polje je njihov životni odabir. Luka je zaposlen na našem OPG-u, ali male su to površine i broj krava pa ne možemo obojicu zaposliti. Nikola se zato zaposlio kod Siladija u Kotoribi, ali kad dođe doma s posla odmah sjeda u traktor i radi - ispričao nam je Ivan Perko iz Preloga, ponosni otac dvaju vrsnih orača.

A TKO BI IH NAUČIO?

Obojica su se natjecala na 15. Županijskom natjecanju u oranju u polju kod Nedelišća. U kategoriji pluga ravnjaka mlađi Nikola zauzeo je treće mjesto, dok je Luka bio drugi. Prvak je godinama nepobjedivi Fran Andrej Jalušić.

Pitamo gospodina Perka tko je sinove učio orati. (Pitanje je, naravno, bilo retoričko): - A, tko bi ih naučio... Na blatobranu su mi se vozili još dok bili tak mali! - smije se i spušta ruku do visine koljena.

Nikola Perko ujedno je dobio priznanje za najmlađeg natjecatelja koji je nastupio; rođen je 1998. godine. Najstariji natjecatelj je bio Čakovčanin Đuro Maček rođen 1951. godine. Upitali smo Đuru Mačeka ore li samo rekreativno ili je i on cijele dane u polju?

KAO MLADIĆ

- Iako sam u invalidskoj mirovini ne zapuštam se niti za to imam vremena; orem kao mladić! Živim na jugu grada i obrađujem polja uz veliku pomoć unuka Davida Hajdinjaka. Svega imam, krumpira, paprike, paradajza, graha... Srijedom idem na čakovečki, a četvrtkom na varaždinski sejem i prodajem povrće - rekao nam je.

U kategoriji pluga ravnjaka natjecali su se još Jurica Trstenjak, Ivan Novak, Dragutin Kacun i Stjepan Jagec. Održano je i natjecanje u kategoriji pluga premetnjaka, nažalost sa samo tri natjecatelja. Pobjedio je Stjepan Pokrivač iz Svetog Križa, drugi je bio Čakovčanin Marijan Kolarić, a broncu je osvojio Čakovčanin Jura Jalušić.

Natjecanje su organizirali Udruga orača Međimurske županije i Ministarstvo poljoprivrede te Općina Nedelišće, uz pokroviteljstvo Međimurske županije, a natjecanje je otvorio zamjenik župana Josip Grivec. Za provedbu brinuli su viša stručna suradnica Ministarstva Suzana Pajić i predsjednik međimurskih orača Josip Kolarić.

INICIJATIVA: Državno u Nedelišću?

Pobjednici Fran Andrej Jalušić i Stjepan Pokrivač branit će boje Međimurja na državnom natjecanju orača koje će 20. rujna biti održano u Sunji. A Darko Dania, načelnik Općine Nedelišće, kaže da bi želio da i samo Nedelišće jednom ugosti najbolje državne orače.

- U našoj općini je mnogo poljoprivrednika i ponosni smo na to. Osim županijskog, željeli bismo biti domaćini i državnom natjecanju i već smo o tome razgovarali s organizatorom - kazao je Dania netom prije otvaranja natjecanja.