Živa zemlja 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 22.04.2016. 14:18.

Pčelinji proizvodi

Koje vrste meda dobivamo u Međimurju?

U Međimurju se dobiva nekoliko vrsta meda, ovisno o medenju pojedinih vrsta biljaka u određeno vrijeme, tako da imamo:

  • Proljetni ili cvjetni med koji pčele dobiju od ranog proljetnog cvijeća, vrba i rane cvatnje voćaka. Takav med sadrži obilje peluda, pa je sklon brzoj kristalizaciji. Zbog velikog postotka peluda, pogodan je za poboljšanje krvne slike konzumenata te za izradu tzv. kremastog meda. U tu vrstu spada i med od uljane repice koja naročito potiče razvoj pčelinjih zajednica pred glavnu pašu.
  • Bagremov med najviše se proizvodi kod nas u Međimurju jer je to glavna pčelinja paša pa pčele za dobrih godina znaju obilato napuniti košnice bagremovim medom. Bagremov med je izuzetno kvalitetan i cijenjen jer je blagog okusa i gotovo proziran pa se često koristi i u kozmetici.
  • Kestenovog meda u Međimurju ima svake godine sve manje pa ga često dobijemo pomiješanog s ostacima bagremovog meda i lipe što cvate u to vrijeme. Aromatičan je i ukusan, pogodan za pripremu slastica, a pripisuju mu se baktericidna svojstva.
  • Livadni ili cvjetni med dobiva se u Međimurju od različitog bilja koje cvate poslije glavne paše. Pod livadnim ili cvjetnim medom međimurski pčelari deklariraju i med od zlatošipke i nedirka (nedotika). Med od zlatošipke je izuzetne kvalitete, samo što za sušnih godina izostaju značajniji prinosi tog meda, dok med od nedirka ima dobra diuretička svojstva.
  • U Međimurju se ponekad javlja i medljika, tzv. šumski med, kvalitetan tamni med.
  • Kremasti med propagira se u posljednje vrijeme, a dobije se postupkom fine kristalizacije određenih vrsta meda tako da se dobije med pogodan za namaze poput maslaca.
  • Med s cvjetnim prahom (peludom) kremasti je med s 10-20% svježeg cvjetnog praha. Takav med najviše se koristi za poboljšanje općeg stanja organizma, kod većih fizičkih i psihičkih napora, stresa i desenzibilizacije peludnih alergija.

Med, sastojci meda

Izvor: 2800