Živa zemlja 22.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

Vrt zaključan i omotan žicom

Lanac s lokotom na vratima, ograda s bodljikavom žicom - to je danas slika klasičnog, međimurskog obiteljskog vrta. Tome još treba dodati i psa. Sve to nije dosta kako bi se zaustavili nepozvani berači paprike, rajčice, krastavaca i ostalog povrća. Istina, vrt ima jednu veliku manu. Nalazi se iza kuće, tako da se do njega vrlo lako može doći kroz kukuruz te okolno raslinje. Druga je stvar što je vrt, unatoč ovogodišnjoj sezoni, obilato rodio jer vlasnici su svakodnevno do kasno u noć u njemu, zalijevaju i prihranjuju svoje biljke, čupaju korov. Jednom riječju, brižno skrbe o njemu, kako bi na kraju uživali u plodovima svog rada.
Nažalost, vrhnje uvijek ubere netko drugi. Obitelj čiji smo vrt snimili zamolila nas je da u tekstu ne spominjemo ni njihova imena ni mjesto stanovanja. Ima razloga za to - neželjeni gosti njihov vrt već odavno dobro znaju i upoznati su sa svime budući da ga redovito posjećuju svake godine. Samo ove sezone već su se u nekoliko navrata besplatno opskrbili povrćem, a kako bi lakše došli do njega, čupali su i trgali sve pred sobom. Simptomatično ili ne, posljednje krađe zbile su se u noći s petka na subotu, pa se vlasnici pitaju je li nekome roba trebala za plac u subotu, kada je tamo najveća gužva. Možda su ljudi išli na more, pa im je bliže bilo ići u tuđi vrt, negoli u obližnji trgovački centar. Možda je to bio i netko od sumještana koji je doma roštiljao ili je htio bogatu salatu i puno povrća za nedjeljni ručak.
Bilo kako bilo, vlasnici više ne znaju kako si pomoći. Izgubili su svaku nadu da će im policija pomoći jer od pisanja kaznenih prijava slaba vajda. A o onome što im se mota po glavi, kao i mnogim drugim Međimurcima čiji su vrtovi poharani, ne žele glasno govoriti.
Vlasta Vugrinec

Izvor: 3043