Živa zemlja 13.07.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

ZA KILOGRAM PŠENICE 90 LIPA

Od petka, 9. srpnja otkupna mjesta Čakovečkih mlinova otvorena su za otkup krušarica – pšenice i raži.
Mlinovi će na prodaju primati pšenicu roda 2010 g. standardne kvalitete koja podrazumijeva vlagu zrna do 13%, hektolitarsku masu od 76 kg/hl, primjese do 2% po cijeni od 90 lipa za kilogram, uz uobičajen odbitak 1% ulaznog kala te još 4 lipe po kilogramu na ime troškova prijema, a tu je uračunat i prijevoz do silosa Čakovec.
Poljoprivredna gospodarstva na prijemnom će mjestu dobiti primku temeljem koje se nakon dva radna dana nakon predaje pšenice prima novac na račun u Međimurskoj banci.
Pšenica koju mlinovi primaju na polog mora biti zdrava, nezaražena biljnim bolestima ili štetnicima, podobna za uporabu u mlinskoj industriji za proizvodnju ljudske hrane, a neće se primati pšenica s vlagom iznad 21%.
Predaja pšenice na polog moguća je samo u srpnju i kolovozu, zaključno s 31. kolovozom. Nakon tog roka, nema više predaje na polog za prodaju, za zamjenu ili izravne zamjene.
Na otkupno mjesto obavezno treba ponijeti knjižice pologa, osobne iskaznice i dokument o matičnom identifikacijskom broju poljoprivrednog gospodarstva (MIBPG). Poljoprivrednici koji su u sustavu PDV-a moraju sa sobom ponijeti i potvrdu Porezne uprave o statusu.
Uvjeti otkupa jednaki su za sve poljoprivredne subjekte (poduzeća, obrte i zadruge, obiteljska poljoprivredna gospodarstva), a prilikom predaje na polog obavezno se evidentira ime osobe koja je dala zahtjev za ostvarenje novčanog poticaja kako bi se ostvarilo pravo na drugi dio poticaja.
Čakovecki mlinovi prijem raži obavljat će kontinuirano za vrijeme žetve, ali raž se prima suha. Vlažna raž koja ima iznad 13,5% vlage ne prima se. Tritikala (pšenoraž) se ne prima u otkup.
Otkup je dnevno organiziran od 6 do 21 sat u Čakovečkim mlinovima te na uobičajenim otkupnim mjestima Poljoprivredne zadruge Čakovec i tvrtke Vlado d.o.o. Domašinec. (MB)

Izvor: 2881