Živa zemlja 12.01.2017. 07:43. Zadnja izmjena: 12.01.2017. 07:46.

Pilot projekt komasacije

Za koliko milijuna kuna će biti oštećen naš kraj?

Pilot projekt komasacije poljoprivrednog zemljišta u pet međimurskih katastarskih općina predstavljen je 2. veljače 2106. godine uz tvrdnje tadašnje ravnateljice državne Agencije za poljoprivredno zemljište dr.sc. Blaženke Mičević, dipl. ing. geod., da su osigurani novac i suradnici na projektu, te da će cjelokupni postupak za poljoprivrednike (sve katastarske općine su na području općina Podturen i Vratišinec) biti besplatan!

OBILJE KUNA I EURA

Ravnateljica APZ-a B. Mičević je na velikom skupu poljoprivrednika u društvenom domu u Gornjem Kraljevcu najavila i da će se komasacija provoditi u iduće dvije do tri godine, te da do ožujka 2017. sve mora biti obavljeno za početak rada na terenu. Vlasnici i posjednici poljoprivrednog zemljišta neće snositi troškove komasacije, jer novac je osiguran u državnom proračunu na razini od 12 milijuna kuna godišnje i u programu ruralnog razvoja, ukupno 32 milijuna eura, sve do 2020. godine. U međuvremenu, dva puta su građani izlazili na parlamentarne izbore, puno je vremena potrošeno na organiziranje državnog administrativnog aparata i od komasacije se nije dogodilo ni "K".

Komasacija poljoprivrednog zemljišta pilot projektom na području katastarskih općina Gornji Kraljevec, Ferketinec, Sivica, Podturen i Novakovec izazvala je izniman interes poljoprivrednika, ne samo zato što bi bila besplatna, već i zbog jasnog iskazanog interesa ozbiljnih poljoprivrednika za uređenjem i poboljšanjem temeljnog proizvodnog resursa. I sve je bilo osigurano za realizaciju pilot projekta: domicilni stručnjak koji je – spomenimo usput – poučio zapravo APZ kako se komasacija radi na primjeru provedenih u Međimurju, diplomirani inženjer geodezije Rajko Horvat iz Čakovca, svojevremeno koordinator komasacijskih aktivnosti u Općini Čakovec, obavio je sve što je potrebno da bi se kvalitetno krenulo u Međimurju u taj projekt, međutim...

Nije pomoglo ni što je za projekt bilo osigurano financiranje iz fondova EU-a i RH, jer sad se već sa sigurnošću može reći da 9.150 parcela na ukupno 2.300 hektara zemljišta koje bi bilo obuhvaćeno komasacijom neće biti dovedeno u poželjno stanje u tri godine. Naime, 2016. godina je otišla, a još nitko nema naznaka ni iz APZ-a ni iz Vlade kada se kreće i kreće li se uopće dalje. Ni načelnici općina, a ni R. Horvat koji kaže: "Činjenično je stanje ovakvo: za pilot projekt komasacije idejni projekt nije završen, izrađena je tek prva faza, a za drugu je već (od planirane tri faze) ponestalo u APZ-u novaca! Još u travnju prošle godine prva faza idejnih projekata za svih pet lokacija u Hrvatskoj predstavljena je tadašnjem ministru poljoprivrede Davoru Romiću. Upoznat sa stanjem stvari on je rekao da je po njegovom mišljenju najizglednije da će komasacija krenuti (već) u 2016. godini u Međimurju! Da bi se to ostvarilo, sljedeći je sastanak trebao biti sazvan s ministrom pravosuđa, odnosno predstavnicima tog ministarstva. Sastanak se nije dogodio i to je zadnje što se uopće službeno zna o pilot projektu komasacije."

U MEĐUVREMENU...

Što se dogodilo u međuvremenu, manje-više je poznato. Sastav Vlade je promijenjen, a promjene su se dogodile i u APZ-u. Naime, 8. prosinca 2016. godine je ravnateljicom Agencije za poljoprivredno zemljište imenovana Lana Bogdan, dipl. iur. Jer - dr.sc. Blaženka Mičević, dipl.ing.geod. podnijela je ostavku "iz osobnih razloga" još u rujnu 2016. godine i krenula u samostalni konzultantski posao.

"Osobni razlozi" zbog kojih je tri mjeseca (i inertnosti Vlade, neupitno) APZ "hibernirao" probijaju danas kroz javne medije, jer bivšu ravnateljicu B. Mičević anonimno je dopisom Državnom odvjetništvu, Uskoku, Ministarstvu poljoprivrede i medijima netko optužio da je "koristeći svoj položaj, sebi, odnosno osobama u srodstvu, osigurala 1.632 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u općini Udbina na 50 godina". Te da je među odabranim zakupcima zemlje i tvrtka koja je u zakup dobila više od 1.500 hektara zemlje u rukama ljudi s kojima je povezana, a osim toga samo četiri mjeseca prije raspisivanja natječaja za to zemljište počela se baviti poljoprivrednom djelatnošću, otprilike u isto vrijeme kada je i suprug bivše ravnateljice APZ-a bio zaposlenik te tvrtke.

Je li "afera" stvarna ili izmišljena zapravo i nije važno. Institucije će napraviti što treba, ali uz, uglavnom, neprovjerene i neformalne informacije koje su jedine dostupne, upravo je nevjerojatno da nikog ne zanima kako se u državnom proračunu zagubilo 12 milijuna kuna (po godini) i u programu ruralnog razvoja 32 milijuna eura, koje je trebalo potrošiti za komasacije. Koliko je milijuna izgubljeno u Međimurju, tek će se vidjeti...