Živa zemlja 13.07.2017. 12:10. Zadnja izmjena: 13.07.2017. 12:11.

Čakovečki mlinovi

Za prvu klasu pšenice 1,2 kune po kilogramu

U srijedu, 5. srpnja "Čakovečki mlinovi" započeli su s otkupom pšenice ovogodišnjeg uroda. Poljoprivrednim gospodarstvima (poduzeća, obrti, zadruge, OPG-i) ponuđena je cijena - sukladno "kodeksu o otkupu žitarica i uljarica" - za 1. klasu 1,20 kuna po kilogramu, za 2. klasu 1,10 kn/kg te za 3. klasu 1,00 kn/kg uz uobičajeni odbitak 1 % ulaznog kala. U navedenim je cijenama uračunat i prijevoz do silosa u Čakovcu.

Preuzima se samo pšenica koja je zdrava, nezaražena biljnim bolestima ili štetnicima te podobna za uporabu u mlinskoj industriji za proizvodnju ljudske hrane, a u otkup se ne uzima pšenica s proteinom manjim od 10,5 %, s vlagom višom od 21 %, niti s primjesama iznad 6 %. U skladu s višegodišnjom praksom "Čakovečkih mlinova" poljoprivrednim gospodarstvima se za predanu pšenicu nakon dva radna dana doznačava novac na žiro račun u banci (na otkupnom mjestu treba ostaviti broj žiro računa u IBAN formatu).

Poljoprivrednici koji žele pšenicu predati na polog za zamjenu obavezno moraju imati sa sobom knjižicu pologa zbog uobičajenih evidentiranja, a oni koji su u sustavu PDV-a i potvrdu porezne uprave o poreznom statusu. Pšenica se preuzima u "Čakovečkim mlinovima" svakim danom između od 6 do 21 sat sve do popune silosnih kapaciteta, ali najkasnije do 15. kolovoza. Nakon toga neće se više preuzimati pšenica ni na polog za prodaju, za zamjenu ili u izravnu zamjenu.

Prijem raži obavljat će se kontinuirano za vrijeme žetve svakodnevno od 7 do 14 sati, pod uvjetom da je raž suha, odnosno raž s više od 13,5 % vlage se ne preuzima, a tritikala (pšenoraž) se uopće ne prima. Prilaz otkupnom mjestu za vrijeme prihvata pšenice u "Čakovečkim mlinovima" moguć je samo iz Ulice žrtava fašizma (kolona se formira iz smjera Buzovca prema mlinu), ulazak u kolonu ili pristup otkupnom mjestu nije moguć ni iz Gajeve ulice ni iz Novakove ulice.


KODEKS ILI PRAVILNIK OTKUPA ŽITARICA I ULJARICA – ODLUČIT ĆE MINISTAR?

I kad je rekordno, pšenica se uvozi

U odnosu na prošlu, u Hrvatskoj se ove godine žanje pšenica na upola manje površina, na samo 98.000 hektara, s kojih se očekuje oko 500.000 tona zrnja. Ratari su nakon rekordne prošle godine s gotovo milijun tona pšenice i s prosječnim prinosom od 5,4 t/ha sijali jesenas osjetno manje, ponajviše zbog lanjske prosječne cijene od 95 lipa za kilogram. Hrvatske su potrebe ranijih godina bile za domaću potrošnju oko 550.000 tona, no i ti je došlo do smanjenja zbog drastičnog porasta uvoza pekarskih proizvoda. Ipak, najvjerojatno je da se lanjske, rekorne godine po proizvodnji, svejedno uvezlo oko 63.000 tona pšenice, ali one najviše kvalitete koje na domaćem tržištu nije dostajalo za potrebe mlinsko pekarske industrije.

Cijena koju nude "Čakovečki mlinovi" u ovogodišnjem otkupu trenutno je najviša ponuđena cijena u državi, k tome i s najkraćim rokom isplate za isporučenu pšenicu, što je također dugogodišnja praksa.

Budući da na dva sastanka Stručnog savjeta za analizu proizvodnje i prerade žitarica i uljarica sazvanih od Ministarstva poljoprivrede u svibnju i lipnju o.g. nije postignut dogovor proizvođača i otkupljivača o izmjeni kodeksa otkupa žitarica i uljarica za 2017. godinu, iz ministarstva je najavljeno donošenje (odlukom ministra) "pravilnika o parametrima kvalitete i kvalitativnim klasama u otkupu roda pšenice 2017. godine". Tim bi se pravilnikom pšenica rangirala u klasu premium, te još četiri klase: premium za pšenicu s više od 15 % proteina, I. klasu s više od 13,5 % proteina, II. klasu s 13,4 % do 12,5 % proteina, III. klasu s 12,4 % do 11 %, a u IV. klasu pšenica s manje od 11 % proteina.

Kombajni su u polju, pola je žetve obavljeno, ali službene informacije o donošenju pravilnika (ili kada će biti) još nema.