Živa zemlja 02.08.2018. 10:38. Zadnja izmjena: 02.08.2018. 13:32.

Uranila i ambrozija

Zadnji je čas za sprečavanje alergijske agonije

Rano probuđena priroda ove je godine rezultirala ranijim dozrijevanjem u poljoprivredi, pa je tako uranila i ambrozija, a s njom i ljetna noćna mora onih osjetljivih na peludne alergije.

- Vrhunac cvatnje obično je bio oko Velike Gospe, 15. kolovoza, no sad se kalendar pomaknuo barem dva tjedna unaprijed, i problemi bi mogli krenuti već početkom kolovoza, upozorava komunalni redar općina Male Subotice i Pribislavca Mladen Braniša. Ranije su stoga krenuli i s upozorenjima mještanima, domaćinstvima i poljoprivrednicima da na vrijeme započnu suzbijanje ove tvrdokorne i problematične biljke.

- Još smo u lipnju obavještavali da se krene s čupanjem, košnjom, špricanjem ili oranjem. Sad kad su tikve i krumpir pred dozrijevanje ne može se u polje bez da se ne unište i nasadi, pa mnogi samo sliježu ramenima, a na pojedinim je poljima teško razabrati uzgajaju li se tu tikve ili ambrozija, ističe Braniša.

Sitna peludna zrnca alergičnima uzrokuju velike tegobe

Pamte se godine kad je akcija suzbijanja bila koordirana na razini Međimurske županije, no i ove je borba protiv uzročnika peludne hunjavice, upale očiju, kihanja, otežanog disanja i drugih posljedica alergije na jedinicama lokalne samouprave. Bit će vjerojatno organiziranih akcija udruga i volontera, no za provođenje komunalnog reda općine i gradovi nemaju baš puno municije. Zakon im dozvoljava tek izdavanje upozorenja, te novčane kazne ogluše li se na izdani nalog i u roku od osam dana ne unište korov.

U Maloj Subotici kazna iznosi 500 kuna, i do sad je komunalni redar Braniša izdao osam upozorenja. Još jednom apelira na vlasnike parcela, njiva i dvorišta da unište biljke ambrozije, za što je zapravo i posljednji trenutak prije nego krene cvatnja, kako one osjetljive ne bi dočekala puna dva mjeseca alergijske agonije.