Živa zemlja 18.07.2016. 14:17. Zadnja izmjena: 18.07.2016. 14:17.

Proizvodnja vina

Započela druga faza projekta klonske selekcije autohtone sorte pušipel

Međimurska županija, u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, 2011. godine pokrenula je projekt klonske selekcije kultivara moslavac, u našem kraju poznatijeg kao pušipel. Tako je u proteklih pet godina odrađena prva faza ovog projekta, vrijednosti 375 tisuća kuna, u kojoj je diljem međimurskih vinograda zasađeno 1314 klonova iz 32 različita trsa šipona ili moslavca koji su pak iznjedrili plemke autohtone i zaštićene sorte trsova pušipela.

Povijesna berba grožđa autohtone sorte pušipel, iz koje će kasnije nastati kvalitetno vino pušipel classic i prestige ili pjenušac, obavljena je u listopadu 2014. godine na imanju obitelji Horvat u Svetom Urbanu iz čijeg je matičnog nasada mogla započeti proizvodnja certificiranog sadnog materijala. „U projekt klonske selekcije kultivara pušipel u Međimurju krenuli smo kako bi preko projekta EU zaštitili tu robnu marku s ciljem podizanja njegove kvalitete“, objasnio je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom potpisivanja ugovora o realizaciji II. faze ovog projekta, ukupne vrijednosti 308 tisuća kuna.

Svečanosti potpisivanja prisustvovali su i dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Zoran Grgić, voditelj projekta Klonske selekcije pušipela Darko Preiner, predstojnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Edi Maletić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije Darko Radanović i predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurske županije "Hortus Croatiae" David Štampar.

Međimurje spada u red županija koje najviše koriste mogućnosti za razvoj svoje poljoprivrede, istaknuo je dekan Grgić i naglasio kako dobra suradnja Međimurske županije i Agronomskog fakulteta traje već godinama.  Dosadašnji cilj ovog projekta bio je poboljšati genetsku osnovu sorte kako bi se pomoglo proizvođačima grožđa i vina da s boljim karakteristikama materijala kojeg imaju postignu bolje rezultate u proizvodnji vina, objasnio je voditelj projekta Preiner, istaknuvši da su proizvođači i sami uvidjeli da imaju velikih problema u nasadima.