Živa zemlja 16.09.2017. 23:00. Zadnja izmjena: 16.09.2017. 23:00.

Međimurski vinogradari

Zapuštena zemljišta 'vrela' su zlatne žutice

Premda Međimurje nije pod jakom invazijom zlatne žutice vinove loze, na prve znakove pojave te bolesti reagirala je struka i dežurati počeli sami vinogradari.

Bolest nije od jučer, ali sa sve većim brojem nekadašnjih vikendaških vinograda uz vikendice, o kojima nasljednici izvornih vlasnika ne brinu, raste i opasnost za one kojima je ova proizvodnja egzistencija. 

Ivan Frlin, Železna Gora:

- Mi znamo za zlatnu žuticu skoro dvadeset godina i znamo da su posebno osjetljivi chardonay i rajnski rizling, a znamo i kako se kod nas pojavila. Osobno, za novi sam nasad vinograda koristio sadnice provjerenog dobavljača,  pa evo dvadeset godina nemam problema. Sporadična pojava zlatne žutice prvo je uočena na uvezenom sadnom materijalu koji je biran kod nekih dobavljača po kriteriju cijene, a ne vjerodostojih certifikata, svjedodžbi o zadravstvemnoj ispravnosti sadnica. Hobistima je bilo svejedno što sade. A sad je to problem više, jer su mnogi vikendaški vinogradi zapušteni, to je i komunalno pitanje i posao za komunalne redare koji bi trebali intervenirati jer su zapušteni vinogradi i poljoprivredna zemljišta izvor problema.

Alojz Novak, Sv. Urban:

- Nije samo problem što su zapušteni vinogradi i poljoprivredna zemljišta izvor mogućih zaraza i povoljni za razmnožavanje štetnika. Problem je u tome što je to i neiskorišten gospodarski potencijal! Imali smo prilike čak i ministra poljoprivrede pitati što činiti sa zapuštenim zemljištima, da nam se ne dogodi da invazijom štetnika s parcela susjednih urednim vinogradima i drugim nasadima moramo krčiti nasade zbog bolesti. Jasno je da je to problem propisa, jer tako dugo dok se oni čija zemljošta ugrožavaju zbog neuređenosti okolne proizvodnje ne budu kažnjavali, neće se ništa promijeniti. Važno je i kakav se i odakle donosi sadni materijal. Većina nas vinogradara oslonila se na ozbiljne, pouzdane dobavljače, one koji certifikatom dokazuju da imaju i zna se da imaju kvalitetnu robu, zdravu, a sve druge se samo s drastičnom primjenom propisa može dovesti u red i spriječiti širenje svih bolesti, ne samo zlatne žutice od koje se sada strahuje najviše.

David Štampar, Sveti Urban, predsjednik Društva vinogradara i vinara "Hortus Croatiae":

- O pojavi zlatne žutice ne razgovaramo od jučer, mi smo kao društvo aktivni u suradnji s nadležnim županijskim uredima, pozvali smo i sve općinske vlasti na području međimurskog vinogorja da se uključe u rješavanje problema. Mi smo kao organizirani vinogradari u stanju točno prepoznati gdje se i u kojoj mjeri pojavila ova bolest vinove loze, a što je još važnije, oni koji tu bolest, karakteristične simptome ne prepoznaju, mogu se nam obratiti za pomoć kao i stručnjacima savjetodavne službe. Bolje je eliminirati brzo koji bolešću zahvaćen trs, nego čekati da se na kraju mora iskrčiti cijeli nasad. Još se nije u vinogorju Međimurja ništa strašno se dogodilo, a to znači da možemo spriječiti širenje zlatne žutice s brzom reakcijom. Jedinice loklane samouprave moraju evidentirati zapuštena poljoprivredna  zemljišta, voćnjake i vinograde i u skladu s priopisima prisiliti vlasnike da ih privedu kulturi ili bar drže u urednom stanju.