Živa zemlja 06.02.2018. 11:38. Zadnja izmjena: 06.02.2018. 11:39.

Zdravko Kutnjak iz Čakovca u Gornjem Koncovčaku stvorio svoj mali raj

Uskim, vijugavim cestama koje vode do Gornjeg Koncovčaka često prolazi Zdravko Kutnjak iz Čakovca. Tamo se nalazi njegov mali raj, njegov ranč. Budući da je rodom iz Gornjeg Koncovčaka odluka da upravo tamo uredi svoj kutak u kojem će uzgajati voće i povrće za potrebe svoje obitelji nametnula se sama po sebi. Sve je počelo podizanjem drvene kućice za odmor oko koje je počeo saditi voćke. Krenuo je s jabukama i kruškama, dok danas u njegovom voćnjaku uspijevaju marelice, šljive, trešnje, višnje, lješnjaci.

Krenuo je sa zimskom rezidbom voćaka kako bi urod bio što bolji. Osim na voćarstvo i vrtlarstvo, Zdravko je svoje interese proširio i na pčelarstvo. Početna ulaganja bila su priznaje dosta skupa. Danas njegov pčelinjak broji trideset i pet košnica i zadovoljan je količinom meda koje proizvedu njegove pčele. - Teren i prirodno okruženje odgovara pčelama, iako su moram priznati vremenski uvjeti u posljednjih nekoliko godina bili dosta nepovoljni za pčelarstvo. Trenutno su pčele u mirovanju, ali krajem ožujka one počinju biti aktivne i izlaze iz košnica, objašnjava nam sugovornik. Moramo mu vjerovati na riječ, kad kaže da proljeće ovom kraju udahne posebnu živost.

- Kad procvatu voćke, sve se zazeleni, zamiriše i čuje se zujanje pčela. Ma ovo je moj raj za dušu, a poslovi koje obavljam su svojevrsna rekreacija za tijelo, jednostavno spoj ugodnog s korisnim, zaključio je zadovoljno Zdravko.