Zaštita povrća zimi
ZELENI SAVJETNIK
Povrće se zimi zaštićuje na razne načine. Neke vrste zahtijevaju posebnu njegu od samog početka. Tako, na primjer, ako je luk rastao u vlažnom tlu, teško će ostati preko zime. Ako se celer gnoji s puno dušika, postat će spužvast. Ako zimski špinat pregnojite, teško će prezimiti. Povrće koje prezimljuje na otvorenom treba posebnu njegu. Ako u vrtu imate matovilac, prije zime ga očistite od korova i prekrijte granama. U danima u kojima nema mraza može se brati za salatu. Na isti način možete zaštititi i matovilac i crni korijen koji ne nosite u podrum. Endiviju morate prenijeti u podrum. Kad spremate salatu koju možete staviti u letvarice, neka to bude za suha vremena. Salatu na kojoj se još drže grudice zemlje stavite, odnosno posadite u pijesak. Salata se stalno njeguje, a trulo lišće se odstranjuje. Ako imate posebne keramičke lonce na kojima se nalaze rupe, preko zime u njih posadite radič. U više navrata režete ga za salatu, a on će opet narasti. Mnogi u vrtovima imaju kelj pupčar. Ako ga malo zaštitite, on može ostati vani čitave zime. Smokvi isto morate posvetiti posebnu pažnju. Prije same zaštite za zimu, odrežite jednogodišnje ili dvogodišnje grane i stavite ih u vlažan pijesak. Grančice će se ukorijeniti i u proljeće će biti nove sadnice. Staru smokvu prekrijte rolom slame, lišćem ili kukuruzovinom. Tako ćete spriječiti smrzavanje.
Izvor: 2847