Živa zemlja 17.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 30.06.2016. 13:47.

ZELENI SAVJETNIK: Bob

Bob sve više zauzima mjesto u našim vrtovima, a njegov uzgoj višestruko se isplati. Nježne mlade mahune ili mlado zrno troše se kao bjelančevinasta hrana. Starije zrno se melje i od njega se rade dobre juhe, a može i kaša. Ako zrno ispržite, ono može poslužiti i kao nadomjestak kavi, a brašno od starog zrna dodaje se pšeničnom brašnu radi poboljšanja lijepka. Bob možete posijati nakon branja mahuna. Osušena se stabljika može zaorati i iskoristiti kao dobra organska hrana u tlu. Bob je ljekovit radi stanovitog sadržaja lecitina, holesterina, tirozina i proteolitskih encina. Pomaže kod bubrežnih bolesti i bolesti mokraćnih puteva. Za jači i brži razvitak zametnutih mahuna dobro je obaviti pinciranje tako da otkidate vrhove boba. Nakon što je biljaka nikla i razvila deset listova, jednostavno se otkine vrh. Na taj se način zaustavi rast u visinu, a hranjivi se sokovi zadržavaju u donjem dijelu stabljike i hrana se troši na brži razvoj mahuna i zrna. Ovaj se zahvat koristi ako bob uzgajamo radi mahuna i zrna, a ako želimo da se bolje razvije stabljika radi zaoravanja, pinciranje ne radimo. Popularna je domaća sorta, i to krapinska. Bob je mahunarka neosjetljiva na hladno vrijeme, a uzgoj mu je jako jednostavan. Vrijeme klijanja mu je 9 dana, a do sazrijevanja treba deset tjedana. Mjesto koje mu najviše odgovara je sunčano do polusjenovito. Tlo mora biti toplo, srednje teško i vlažno. U tlo ukopajte kompost ili zelenu gnojidbu. Dobri susjedi su mu grašak, vlasac, poriluk, češnjak i komorač. Bob se bere kad su zrna dovoljno velika, ali još uvijek mekana. Vrijeme branja ovisno je o sjetvi, približno od sredine svibnja do sredine listopada.

Izvor: 3064