Živa zemlja 25.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 06.05.2016. 12:33.

Popularno povrće

Zeleni savjetnik - postupanje s krastavcima

Plodove krastavca jedemo sirove, ukiseljene ili kuhane u umacima ili juhama. Krastavci potječu iz Japana, a mogu narasti do 30 cm dužine.

Najbolje uspijevaju na srednjoj temperaturi od 18 do 30° C. Ne podnose mraz, temperature ispod 10° C ga uništavaju. Krastavce uzgajajte na zaklonjenom mjestu u plodnoj zemlji bogatoj humusom koja je dobro drenirana, ali ipak zadržava vlagu, a korijenje se ne smije sasvim isušiti. Ako je tlo kiselo, dodajte mu vapno. Biljka ne traži mnogo dušika. Ako ih imate u stakleniku, temperatura ne smije biti manja od 20° C, a postotak vlage veoma velik.

Krastavci loše podnose presađivanje, zato ih nakon opasnosti od mraza posijte izravno u zemlju ili sjetvene posude. Ako sijete na otvorenom, pripremite barem 30 cm široke i duboke rupe i svaku napunite odstajalim kompostom ili stajskim gnojem i pokrijte s 15 cm pognojene zemlje, a na vrhu napravite male humke, da voda nesmetano otječe.

Sjeme postrance utisnite na dubinu od 2 cm. U svaki humak posijte po 3 sjemena. Sjeme će proklijati na 20° C, a tada prorijedite na jednu biljčicu. Sjemenu posađenom u lončiće treba minimalna noćna temperatura od 16° C, sve dok se ne presadi na otvoreno.

Penjući kultivar treba razmak od 45 cm, a među grmolikim ostavite razmak 75 cm. Penjajuće kultivare uzgajajte uz ogradu, poduprite ih mrežama ili kolcima, a mogu se penjati uz uže. Kad se pojavi prvih šest listova, prikratite rastući vrh, a zatim snažne izboje privežite uz potporanj.

Kad izboji dosegnu vrh potpornja, odrežite ih dva lista iza cvijeta - tako ćete ubrzati rast postranih izboja koji će donijeti obilje plodova. Prilikom berbe biljke svaka dva tjedna pognojite visokovrijednim kalijevim gnojivom. U razdoblju berbe nužno ih je zalijevati.

Izvor: 3135