Živa zemlja 09.07.2017. 02:21. Zadnja izmjena: 09.07.2017. 02:24.

Hodošan

Zelenilo za kravicu Sanju stiže u ručnoj prikolici

Kad se Mariji Novak (72) pokvario traktor, u pomoć je priskočio kum Josip Matošić (62), pa zelenilo za kravicu Sanju dovezao u ručnoj prikolici. Svježe trave za Sanju mora biti, pa je prikolicu posudio od susjeda i iz predjela Hodošana poznatog kao Kuk, gdje ima mali voćnjak i pokoje stablo oraha, pokošenu travu natovario i dopremio do Marijine krave.

Staja je nekad bila puna, kaže Marija, no danas u njoj Sanja samuje. Ipak, i sama znatno doprinosi kućanstvu - dnevno daje devet litara mlijeka, pa kod Marije svako jutro mještani još uvijek rado dolaze s kanticama po svježe i domaće mlijeko.

A razgovor o kravama i sijenu nastavili smo, gdje drugdje, u štaglju - u dijelu gdje se čuva sijeno, u Međimurju poznatom pod nazivom parma. Kad su bili djeca, prisjeća se Marija, bilo im je to omiljeno mjesto za igru, a nerijetko su tu znali i prenoćiti. Danas se ovdje više ne spava, ali zato i današnji naraštaji i dalje uživaju u igri u sijenu - kad iz Zagreba stignu djeca suprugova bratića, Franje Jurčeca - Đimija, poznatog glumca rodom iz Hodošana, iz sijena se, kaže Marija, ne daju van.