Živa zemlja 30.01.2017. 20:00. Zadnja izmjena: 31.01.2017. 07:39.

Vinogradi Agromeđimurja

Zimska rezidba trsja: Kad nema vjetra ni na minus sedam nije hlado!

Kad treba za novu vinogradski sezonu pripremiti vinograde u kojima je oko 310.000 trsova, nemuguće je gledati u kalendar i čekati Vincekovo da bi se "službeno" krenulo u novu vinogradarsku sezonu. Zato su ovogodišnje Vincekovo u vinogradima operativci Podruma štrigova dočekali s već 50 posto obavljenog posla u rezidbi trsja.

Ni dugotrajni duboki minusi i studen nisu prekinuli rezdibu, desetak iskusnih radnika posebno educiranih za rezdbu trsja kontinuirano radi, orezujući dnevno do 350 trsova. Štoviše, uglas potvrđuju da "nije hladno čim nema sjeverca".

Alen Zadravec, tehnolog vinogradarske proizvodnje Podruma Štrigova, kaže da se ne radi na silu: - Dnevno se radi od tri, četiri, najviše do šest sati, što je prvenstveno ovisno o vremenskim prilikama. Radi se koliko je ljudima po volji, koliko izdrže grijući se povremeno uz otvorenu vatru, jer po svemu što je do sada obavljeno, mislim da ćemo stići rezidbu obaviti pravovremeno, da bi opet stigli povezati trsje prije izbijanja osjetljivih pupova. Već drugu godinu za redom primjenjujemo novi način rezidbe, reže se na "pup više", ostavlja duži locen, jer se tako ostavlja mogućnost korektivne rezidbe nakon smrzavice. Pokazalo se prošle godine kada smo dobro prebrodili posljedice onog jakog proljetnog mraza: smrzlo je tridesetak posto nasada, a mi smo ubrali desetak posto više grožđa nego inače, u prvom redu zahvaljujući baš novom sustavu rezidbe i folijarnoj prihrani loze s aminokiselinama biljnog porijekla...