Živa zemlja 17.03.2017. 20:28.

Totovec

Zimzelena šuma u dvorištu Mihalinčićevih

I ako ne znate točnu adresu obitelji Mihalinčić iz Totovca, nije ih teško pronaći - jedino se u njihovu dvorištu nižu redovi jela i smreka. Gospođa Marija i suprug Branko bave se poljopriredom, uzgajaju žitarice i kukuruz, a zimzelena su se stabla u njihovu dvorištu našla - silom prilika.

Prije nekoliko je godina, pojašnjava Marija, njihova kćer odlučila pokušati s uzgojem jela. Nabavili su 2 tisuće stabala, izradili ogradu, no i prije nego su s poslom počeli, ostali su gotovo bez svega. - Sve je nestalo, gotovo cijeli nasad, i ograda, stupovi - sve su odnijeli. Uspjeli smo spasiti svega desetak posto, dvjestotinjak stabala, pa smo ih preselili kod nas u dvorište, kaže Marija.

Što je ostalo, imat će za vlastite potrebe - već su ovog Božića jelke podijelili obitelji, pa će tako i narednih, a dio će stabala ostaviti da narastu u šumicu. Brigu oko jelki na sebe je preuzela gospođa Marija, koja je jedva dočekala poslove na svježem zraku. - Uh, kak je zima bila huda! Stvarno smo već jedva čekali da završi. Sad, čim se sunce pokaže, ja sam već na dvorištu. Ne smeta ni vjetar, čak ni kad mi pokvari frizuru, smije se Marija.

Izvor: Bojana Španiček Kanoti