Živa zemlja 03.06.2017. 10:43. Zadnja izmjena: 03.06.2017. 10:51.

Ponyland

Životinjska farma obitelji Vinko

Na kraju jedne slijepe ulice u Murskom Središću nalazi se predivno poljoprivredno imanje ranč Ponyland obitelji Vinko. Obiteljsko je to gospodarstvo okruženo pašnjacima koje se bavi uzgojem životinja, a osnovan je prije 12 godina kada je obitelj Vinko nabavila prvog poni konja i to zbog vlastitog zanimanja za ponije i zadovoljstva. – Kada su moji roditelji Mirjana i Nenad kupili ponija nisu očekivali da će gospodarstvo toliko rasti, a evo danas ovdje, uz osam šetlandskih ponija, imamo i kobilu hrvatskog posavca, sedam magaraca, patuljaste koze, mini praščiće, ovce, obične i patuljaste kuniće, guske, patke i kokoši, kazala je Tamara Vinko pokazavši nam, s zaručnikom Sašom Kovačićem, bogatstvo ranča Ponyland.

Mladi par polako preuzima brigu o ovoj životinjskoj farmi, a svoja zaduženja shvaćaju vrlo ozbiljno i ne može se dogoditi da kojoj životinji na imanju, velikom jedan hektar, nešto fali. Svaka od životinja ima svoje mjesto, svoju nastambu s ograđenim prostorom za boravak i ispašu, no sve životinje, s obzirom da nisu prirodni neprijatelji, mogu i zajedno boraviti, što i jest česti slučaj jer se mali praščići i kozice kroz ogradu lako provuku. Tako smo među magarcima na pašnjaku našli jednog malog praščića i mjesec dana staru patuljastu kozu koja se, sudeći po njenu tužnu glasanju – izgubila. Tamari, koja trenutno radi kao pripravnica u OŠ Mursko Središće, i njenom Saši takve situacije ne predstavljaju problem, jer sa životinjama borave već godinama i točno znaju što kojoj u određeno doba dana treba i što njihovo glasanje predstavlja. - Ranč nam nije primarni posao već imamo svoje stalne, redovne poslove, a ovo nam je hobi. S životinjama se bavimo prije i poslije odlaska na radno mjesto i svi oni naša su ljubav, objasnila nam je buduća učiteljica koja je odrastala uz ponije i život bez njih njoj je danas, kao 25-godišnjakinji, nezamisliv.

– Ovo je Hugo, pa Milena, Zorica, Buba, Biba…, pokazuje Tamara na svaku životinju posebno. – Svaka životinja ovdje ima ime, pa i zečevi, samo ova mala kozica je još bezimena, ali vjerojatno će biti Heidi, kaže Saša smijući se dok hvata jednomjesečnu patuljastu kozu po magarećoj nastambi. Kako je s vremenom, nakon osnivanja 2005. godine, obitelj Vinko kupovala sve više novih životinja, mnogima nepoznate vrste, ranč se povećavao, a ljudi su šetajući prilazili pašnjacima i promatrali umiljate ponije i druge životinje. Nenad Vinko zbog toga je dobio ideju o proširenju hobija. Vidio je koliko djeca vole konje i žele jahati te je sa svojim ljubimcima počeo sve češće odlaziti na razne manifestacije gdje za simboličnu cijenu djeca mogu jahati ponija. Vidjeti životinje, jahati i poigrati se s njima zainteresirani mogu doći i kod njih na ranč u Mursko Središće uz prethodnu najavu, a mnogi vrtići i škole to rado koriste pa obitelj Vinko na svom imanju prima i organizirane skupine djece.

– Veselim se dok vidim djecu kako su oduševljeni našim konjićima i drugim životinjama, a posebno su sretni što se s njima mogu i igrati, potrčati i jahati ih. Zanimljivo mi je dok se djeca boje zajahati ponija, a kad to uspiju uz našu pomoć, toliko se im dopadne da više s njih ne žele sići pa nekad bude i suza kada treba poći kući, ispričala nam je Tamara spomenuvši kako se bave i prodajom magarećeg mlijeka za koje kaže da je ljekovito i vrlo kvalitetno. Stiglo je proljeće pa će idućih mjeseci obitelj sudjelovati na mnogim manifestacijama i ugostiti velik broj škola koje dolaze na terensku nastavu te vrtića, a sve ih češće zovu i na proslave dječjih rođendana kod kuće. – Sve to i dalje je naš hobi i ne bavimo se ovime zbog zarade. Ulaznica za ranč je simbolična, a svu zaradu ulažemo dalje u naše ljubimce, u uređenje njihovih nastambi i kupnju novih vrsta životinja i hrane kako im nikada ništa ne bi nedostajalo, kazala je Tamara. Zainteresirani za posjet ranču mogu im se najaviti na broj 040/ 543-699 ili putem njihove facebook stranice Ponyland.

Neopisiv osjećaj

- Osjećaj dok ujutro još ni ne otvorim oči, a pod prozorom čujem njištanje konja i njihovu jurnjavu pašnjakom je neopisiv. Pogled s prozora moje spavaće sobe najljepši je – osam divnih ponija pasu i uživaju u zelenilu ranča. Sva briga s njima, čišćenje i hranjenje, neusporediva je s veličinom moje ljubavi koju prema njima imam.