Živa zemlja 02.08.2018. 10:25. Zadnja izmjena: 05.08.2018. 10:51.

Upozorenje iz Štrigove

Zlatna žutica u gornjem Međimurju poprima ozbiljne razmjere

Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova, izjavio je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća kako je zlatna žutica "na razini epidemije te više nema mogućnosti za čekanje jer može uništiti veći dio našeg vinogradarstva". 

Izdali smo naredbu i za dva tjedna ići ćemo vidjeti što je odrađeno - dodaje. I doista, na stupovima već visi naredba vlasnicima poljoprivrednog zemljišta da parcele obrađuju prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu te općinskoj odluci o agrotehničkim mjerama. Ukoliko se ne uzgaja nikakva kultura, od vlasnika se traži da redovito uređuju i čiste parcele.

Naredba se naročito odnosi na vinograde, koji ne smiju biti zapušteni. Ako su zaraženi zlatnom žuticom svaki je vlasnik treba suzbijati prema naredbi Ministarstva poljoprivrede te kontaktirati Savjetodavnu službu - stoji u naredbi.

VISOKE KAZNE!

U protivnom, vlasnici će biti prijavljeni Fitosanitarnoj inspekciji u Varaždinu i kažnjeni - kazne se kreću u rasponu od 500 do deset tisuća kuna - ozbiljno je upozorenje, uz potpis komunalnog redara Vida Marčeca.

Vrijeme će pokazati kako će se redar, zadužen i za prostor općina Gornji Mihaljevec i Sveti Juraj na Bregu, snaći u ovoj kriznoj situaciji koja traži obilazak gotovo svakog brijega gornjeg Međimurja.

Načelnikov govor pljeskom su iz publike, na trgu u Štrigovi, popratili i susjedni načelnici Goran Lovrec i Anđelko Nagrajsalović. Je li stiglo vrijeme da sjednu "u šest očiju" i ozbiljnije porazgovaraju o komunalnom redarstvu i kako se uhvatiti ukoštac sa svim problemima u vinogradima i na poljima (sve češće blatne bujice).