Živa zemlja 30.09.2017. 10:07. Zadnja izmjena: 30.09.2017. 10:09.

Moguća katastrofa

Zlatna žutica - Prijeti nam brisanje s vinske karte Europe!

Specifična bolest vinove loze, zlatna žutica, noćna je mora međimurskih vinogradara. Bolest koja je uočena u međimurskom vinogorju 2001. godine , a stručnjaci upozoravaju da se – dok je još vrijeme – mora krenuti u primjenu radikalnih mjera suzbijanja.

Pročelnik područnog ureda Savjetodavne službe u Međimurskoj županiji, mr.sc. Milorad Šubić, dipl. ing. agr. s kolegom Marijanom Čižmešijom, dipl. ing. agr. u stalnom je kontaktu s vinogradarima i nizom edukacija i terenskih kontrola čini sve da se u suzbijanje zlatne žutice krene.

- Za bolest znamo od 2001. godine, uočena je na dva trsa u jednom vinogradu, a 2004. već se u vinogradima našlo i po nekoliko desetaka bolešću zahvaćenih trsova. Krčenjem i paljenjem oboljelih trsova do 2015. godine držali smo bolest pod kontrolom. Zasad još nema mjesta panici, no, riječ je o neizlječivoj bolesti loze. Naredba Ministarstva o sprječavanju širenja i suzbijanju zlatne žutice postoji od 2013. godine, no nije dala rezultata. Mi sebi ne možemo dopustiti improvizacije, dosljedno i odgovorno treba primjenjivati samo jednu moguću mjeru: uklanjanje oboljelog trsja!

ŠMARNICA DOMAĆIN PRIJENOSNIKU!

- Može, ali naši ljudi imaju dosta i američke loze, "tudum" ili "šmarnicu", pa "izabelu" i "klinton", a mnogi su uvjereni  da njih ne treba tretirati zaštitinim sredstvima. Upravo su oni domaćin američkom cvrčku i izvor zaraze.

OPASNOST VREBA IZ ZAPUŠTENIH VINOGRADA

- Imamo previše starih zapuštenih vinograda i drugih površina, to su skladišta i izvor zaraze, ali imamo i novu naredbu o suzbijanju bolesti iz ove godine pa i akcijski plan kojim se u rješavanje problema uključuju i jedinice lokalne samouprave s komunalnim redarstvima. Moramo evidentirati sve takve izvore zaraze i uz radikalnu primjenu propisanih mjera suzbiti zlatnu žuticu. Ne provedemo li to dosljedno, sad dok je još moguće krčenjem samo pojedinačnih trsova suzbiti bolest, može nam se dogoditi da za pet ili deset godina Međimurje bude izbrisano s europske karte vinogorja!

Magistar Šubić problem je iznio i na nedavnom Kolegiju (grad)onačelnika, no u izvješću poslanom iz Županije medijskim kućama o detaljima ovog važnog upozorenja nema ni riječi.