Živa zemlja 06.04.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 05.04.2016. 13:56.

Međimurski vinari

Zlatni vinari Novak i Kojter

Na prostorima Zagrebačkog velesajma od 23. do 26. ožujka održan je 16. međunarodni sajam vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo VINOVITA. Na njemu je sudjelovalo i više međimurskih izlagača, a najbrojniji su, po običaju, bili vinari. Oni imaju i poseban razlog za zadovoljstvo jer su na ocjenjivanju vina za Vinovitu osvojili izuzetno vrijedna priznanja. Međimurska vina dobila su čak 7 zlatnih, 26 srebrnih i 4 brončane medalje.
Alojz Novak iz Svetog Urbana (NO-VIN) nagrađen je za 8 svojih vina. Zlatne medalje dobili su graševina i pinot bijeli, a srebrne pinot bijeli (2003. i 2007.), muškat žuti, sauvignon, traminac i rajnski rizling.
Jelena i Anton Kojter iz Svetog Urbana za svoje dvije graševine (2008. i 2009.) osvojili su zlatne medalje.
Bojan Štampar iz Svetog Urbana zlatnu medalju dobio je za pušipel prestige, srebrne za pušipel classic i pinot sivi, a brončanu za sauvignon.
Obitelj Dvanajščak-Kozol iz Dragoslavca zlatnu medalju osvojila je za miješano vino Grofovo cuvee, a srebrne za pušipel classic, pinot bijeli i izbornu berbu pinota bijelog.
Rajko Cmrečnjak iz Svetog Urbana dobio je zlatnu medalju za pušipel kasna berba te pet srebrnih za rajnski rizling (izborna berba), Cuvee Krčee, pinot sivi, muškat žuti i pušipel.
Alojz Tomšić iz Železne Gore na Vinoviti je dobio pet srebrnih medalja za vina cabernet sauvignon, rajnski rizling, pušipel, sauvignon i muškat žuti, a brončanu za silvanac zeleni.
Zvonko Kerman iz Nedelišća osvojio je tri srebrne medalje - za pinot sivi, sauvignon i moslavac te za miješanu Urbansku kapljicu.
Branimir Jakopić iz Železne Gore za svoj sauvignon dobio je srebrnu medalju, kao i Dragutin Kunčić iz Banfija koji je srebrnu medalju dobio za muškat žuti.
Milivoj Kossi iz Štrigove osvojio je brončanu medalju za rajnski rizling.
I zadnja Vinovita potvrdila je da međimurska vina po kvaliteti zauzimaju sam vrh hrvatske vinske liste.

Izvor: 2919