Živa zemlja 19.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

ŽUPANIJA NEĆE OSTATI DUŽNA POTICAJE

U krizi koja je razbila i najpreciznije proračunske planove svih razina mnogi se poljoprivrednici interesiraju hoće li i kada biti isplaćeni poticaji za poljoprivredne proizvodnje koje, što s razine državnog, što županijskog proračuna, čekaju i za 2008. godinu, kao i za ovu, 2009. godinu.
Anđelko Horvat, zamjenik župana Međimurske županije izravno zadužen za resor poljoprivrede u Županiji, izrijekom najavljuje:
- Međimurska županija neće ostati dužna obećane poticaje poljoprivrednicima ni u jednoj kategoriji, bez obzira radi li se o ratarskoj ili stočarskoj proizvodnji. Situacija je složena, to svi znaju, no u projektiranju proračuna za 2010. godinu na županijskoj smo razini zbrojili sva dospjela potraživanja poljoprivrednika iz 2008. i iz 2009. godine. Dug je u poticajima iz 2008. za podizanje dugogodišnjih nasada i za okrupnjavanje zemljišta. Za 2009. godinu ovih se dana zaključuju liste zahtjeva za poticaje. Tek dio poticaja – takva je proračunska situacija – namirit će se iz proračuna za 2009. godinu, veći se dio oslanja na proračun za 2010. godinu. S time da su poticaji za 2008. godinu za 20% smanjeni jer se pojavljuju troškovi s kojima se pri izradi proračuna nije računalo.
Primjerice, za prvo osjemenjivanje junica – za trošak koji namiruje županijski proračun – imamo mjesečnu obvezu od 60-ak tisuća kuna, pa i više. Ove godine s tog naslova očekujemo trošak ne manji od 350.000 kuna.
No, zbrojen dug prema poljoprivrednicima iz 2008. godine je 2,1 milijun kuna, 1,2 mil. kuna su plaćeni radovi na gradnji sustava navodnjavanja (uz prolongaciju 4,3 mil. kuna za plaćanje u 2010.), a tu je i 350.000 kuna koje se plaća Državnom hidrometeorološkom zavodu – to su iznosi koje moramo progutati s ovogodišnjim proračunom u prvom redu... Nadam se da ćemo uspjeti amortizirati nakupljene obveze iz 2008. i 2009. godine s ovogodišnjim proračunom i proračunom za iduću godinu, a onda nas opet čeka velik posao.
Županija je, naime, pred obvezom izrade programa poticaja koji želi dati poljoprivrednicima na svom terenu, no taj se program mora dati Ministarstvu poljoprivrede na odobrenje (i općine i gradovi imaju istu obvezu), odnosno na usklađenje s odredbama Strategije ruralnog razvoja, kao i s normama Europske unije. Tako će se izraditi program za 2011. godinu, a u 2012. godini čeka nas čisti EU sustav potpora poljoprivredi.

(MB)

A za pšenicu?
40-ak posto neisplaćenih poticaja za pšenicu poljoprivrednicima je ponuđeno u obliku vaučera za kupnju umjetnog gnojiva, no oni koji se odluče za novčanu isplatu te razlike čekat će iduću godinu. To je nešto na što se s razine Županije ne može utjecati, a isplate dogovorenih poticaja (zapravo obeštećenja) poljoprivrednicima za stočnu pšenicu trebale bi krenuti iz Ministarstva poljoprivrede, prema spiskovima koje su otkupljivači dostavili Ministarstvu. Na tempo tih isplata sa županijske se razine također ne može utjecati.

Izvor: 2847