Živa zemlja 16.05.2017. 07:36. Zadnja izmjena: 16.05.2017. 07:38.

Sporazumi

Županija pomaže lokalnoj poljoprivredi i ekološkoj proizvodnji

Projekt „Kontrola plodnosti tla u Međimurskoj županiji” koji je pokrenula Međimurska županija 2014. nastavlja se provoditi 4. godinu za redom na našem području. Dva grada, Čakovec i Mursko Središće te šest uključenih općina Belica, Donji Vidovec, Orehovica, Štrigova, Strahoninec i Sveta Marija, svečano su potpisali Sporazum sa županom Međimurske županije Matijom Posavec i direktorom Agrokontrole d.o.o. Zagreb, Jakšom Marićem kao izvršiteljem usluge. Kako je sam voditelj projekta Goran Tkalčec istaknuo, analiza tla nije cilj ovog projekta, ona je sredstvo kojim se ostvaruje cilj, a to je povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača. Unutar četiri godine kroz projekt je prošlo više od 700 proizvođača, a sama kontrola obuhvaća uzimanje uzoraka tla, analizu tla, mjerenje količine za gnojidbu i mjere popravka tla s ciljem optimizacije gnojidbe i postizanje visokih i stabilnih prinosa u granicama ekonomičnosti, uz smanjenje ekološke opterećenosti okoliša. Najznačajnije u provedbi ovog projekta je da svaki uključeni poljoprivredni proizvođač dobiva više od 50 preporuka i savjeta vezanih na rezultate analize i prikupljene podatke na terenu.

Ovim projektom Međimurska županija sufinancirat će 653 uzorka tla raspoređenih na gradove i općine dok će udio u financiranju biti u postotnim udjelima, na način da Županija, općine i gradovi izdvajaju svaka po 40% od ukupnog troška, dok krajnji korisnici sudjeluju s 20% ukupnog iznosa.

„Korak dalje je kalcizacija na području Općine Belica te se zahvaljujem Udruzi proizvođača merkantilnog krumpira na pomoći i potpori, jer krajnji nam je cilj krumpir predstaviti kao jedan brend ne samo na našem području već kao jedan od osnovnih izvoznih proizvoda“, istaknuo je Posavec prilikom potpisivanja još jednog Sporazuma, ovog puta za provedbu projekta „Utjecaj kalcizacije na kvalitetu, kvantitetu i ekonomsku isplativost proizvodnje merkantilnog krumpira na području općine Belica“. Ugovor su tom prigodom potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik općine Belica Zvonimir Taradi, predsjednik udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić i direktor Agrokontrole koji je pritom objasnio kako projekti imaju ekološki karakter  kako je poljoprivredno zemljište važan resurs za ljude koji ima ulogu u pročišćavanju vode i zraka.