Živa zemlja 28.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Županija se odriče zakupnina

U utorak su konferenciju za novinare o aktualnim temama u međimurskoj poljoprivredi održali Anđelko Horvat, zamjenik župana, i Danica Pošta, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i turizam.
Ključna tema konferencije bile su subvencije za poljoprivredne proizvode na županijskoj razini, a A. Horvat posebno je naglasio:
- Međimurska županija za subvencije u poljoprivredi u ovoj godini osigurala je ukupno 2,760.000 kuna, a tim će se novcem subvencionirati 13 programa - okrupnjavanje i povećanje poljoprivrednoga zemljišta, nabava sadnica i cjepova, postavljanje protugradnih mreža, premije osiguranja višegodišnjih nasada voća i povrća, novi plastenici i staklenici, umjetno osjemenjivanje junica, testiranje uzgojno valjanih životinja, uzgoj i držanje rasplodnih koza i jarčeva, nabava uzgojno valjanih rasplodnjaka, nazimica, agrokemijska analiza tla...
U odnosu na godinu ranije, to je povećanje za više od 400.000 kuna, a da za subvencioniranje ima razloga dokazuju postignuća u prošlih pet godina u kojima se, zahvaljujući i županijskim subvencijama od ukupno 11,803.000 kuna, došlo do vrlo dobrih rezultata, pa je danas međimurska poljoprivreda u mnogim segmentima vodeća u Hrvatskoj. Poboljšana su matična stočna stada, vodeća smo regija u proizvodnji voća, međimurska su vina prepoznatljiv brend...
Međutim, ova i 2011. godina zadnje su godine dosadašnjeg modela subvencioniranja poljoprivrede sa županijske razine, pa se priprema drugačiji model kroz poticanje ruralnog razvoja od 2012. godine, odnosno nov način poticanja poljoprivredne proizvodnje koji će krenuti s našim ulaskom u Europsku uniju.
Zamjenik župana A. Horvat objavio je i jednu, za poljoprivrednike dobru vijest: Međimurska županija se, uzimajući u obzir tešku ekonomsku situaciju u zemlji, odrekla polovice zakupnine za državno poljoprivredno zemljište, pa će time međimurske poljoprivrednike rasteretiti za oko 130 tisuća kuna zakupnine, a sa županijske se razine općinama i gradovima predlaže da postupe na jednak način.
D. Pošta upozorila je poljoprivrednike da natječaj za dodjelu županijskih subvencija kreće i otvoren će biti od 30. lipnja do 30. studenoga za podnošenje zahtjeva, a isplata najavljenih subvencija obavit će se u 2011. godini, što znači da je dovoljno vremena da se pripremi dokumentacija na svakom OP-gospodarstvu. (MB)

Izvor: 2870