Kultura i prosvjeta 20.01.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 18.02.2017. 10:37.

MEĐIMURJE IMA VITEZA SVJETSKE KULTURE, VLADIMIRA KALŠANA

Hrvatska osnovna škola u mađarskom Murakereszturu, u svom planu i programu rada tjedno ima provođenje četiri sata učenja hrvatskog jezika kojeg svi učenici prihvaćaju kao materinji. Upravo zbog tih generacija rad na što čvršćoj povezanosti susjednih kultura, učenju o povijesnim ličnostima i vrednovanju postignuća koja su nam zalog za budućnost, prijeko su potrebni. Od 1976. godine kao kustos, a posljednjih devet godina i kao ravnatelj Muzeja Međimurja Čakovec, magistar Vladimir Kalšan teži upravo očuvanju tih vrijednosti. Stoga je za istraživanje povijesti i kulture hrvatskog te mađarskog naroda, kao i za njegovanje i razvijanje kulturnih veza između dva naroda, u nedjelju primio veliko priznanje mađarske kulturne javnosti. Naime Zaklada za njegovanje kulture naselja dodijelila mu je titulu Viteza svjetske kulture na gala priredbi 19. mađarskog dana kulture, priređenoj u svečanoj dvorani hotela Corinthia u Budimpešti. Priznanje i čast viteza ove su godine zaslužili po jedna zaslužna osoba iz Švedske, Slovenije, Nigerije i Hrvatske, a našu je zemlju predstavljao upravo Međimurac, Vladimir Kalšan

Međimurci bolju budućnost grade na slavnoj povijesti Zrinskih

Poziv za primanje priznanja uručeno mu je na svečanoj sjednici Skupštine Međimurske županije 23. prosinca 2014. godine, pa je stoga jedan od uvaženih gostiju večeri bio i župan Međimurske županije Matija Posavec te tom prigodom dobio priliku kao jedini od prisutnih obratiti se na hrvatskom jeziku. „Možemo reći da međimursku i mađarsku povijest možda najviše od ikoga veže upravo djelovanje obitelj Zrinski, slavnih velikana, a iako danas postoji fizička granica između hrvatske i mađarske države, nadam se da će nas zajednička suradnja i baštinjenje Zrinskih nastaviti spajati“, rekao je međimurski župan i zahvalio svima koji su prepoznali rad Vladimira Kalšana. „Ovo priznanje upravo svjedoči tome kako on kao ravnatelj  Muzeja Međimurja, kroz različite projekte kao i svoje stručne službe, izuzetno mnogo pridonosi boljem povezivanju dviju kultura, za bolju budućnost koju gradimo na slavnoj povijesti Zrinskih“, objasnio je Posavec i iskoristio priliku za osobno čestitanje međimurskom laureatu, vitezu koji svojim djelovanjem teži izražavanju i popularizaciji zajedničke povijesti.  

Smjena Zrinske garde i u Budimpešti

Valja napomenuti kako je znanstveni interes Kalšanova rada posebice istraživanje kulturne povijesti Međimurja i obitelji Zrinskih, ujedno je autor i koautor 12 knjiga, dok je upravo njegova knjiga „Međimurska povijest“ iz 2006. godine ujedno i prevedena na mađarski jezik. Njegovanje kulture koju predstavljaju Zrinski prezentirao je i putem tematskih izložbi, stručnih radova objavljenih u domaćim i stranim izdanjima, a kao predavač bio je i na konferenciji u Murakereszturu.

Sama svečanost dodjele nagrade u Budimpešti održana je na visokom nivou, a za dašak kulture plemićke obitelji pobrinuli su se i članovi Zrinske garde Čakovec, dok je u kulturnom dijelu programa prikazano folklorno nasljeđe Mađara u Slavoniji.

FOTOGALERIJA

Izvor: 3117