Politika i gospodarstvo 07.12.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 14:32.

Nakon objave videa koji je šokirao hrvatsku javnost u Međimurskoj županiji hitan sastanak

Nakon što je u medijima u nedjelju osvanuo šokantan video koji prikazuje borbu pasa u romskom naselju kod Pribislavca te završava brutalnim iživljavanjem i usmrćivanjem jedne od životinja, na inicijativu međimurskog župana Matije Posavca u ponedjeljak je održan sastanak na kojem su o spomenutom, ali i problemu velikog broja pasa lutalica u međimurskim romskim naseljima, razgovarali predstavnici niza institucija – Policijske uprave, Veterinarske inspekcije, Centra za socijalnu skrb i čakovečkog Azila za napuštene životinje.

 

Kad je riječ o slučaju koji je prenerazio hrvatsku javnost, načelnik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić izvijestio je da je policija reagirala odmah po objavi videa. - Napravljen je očevid te je prijavljeno 6 osoba s područja Pribislavca od kojih je 5 mlađe od 14 godina. Utvrđeno je da su djeca na livadi pronašla napuštenog psa, a zatim svoje pse nahuškali, od kojih je jedan pasmine pit bull terijer, nahuškali da napadnu psa lutalicu. Na kraju je jedan od dječaka psa usmrtio, udarajući njime po tlu. Policija će podnijeti kaznene prijave, kazao je Gosarić. 

 

Romskim naseljima luta više od 2.000 pasa

 

Video je medijima inače dostavio Pribislavčanin Kristijan Balog (prema policijskim izvorima snimio ga je jedan od maloljetnika), vijećnik u Općinskom vijeću Pribislavca koji je, također prisutan sastanku u Županiji, kazao je da je „nakon što to događa 4 godine, skupio hrabrost, svjestan da će mu se prijetiti“, a prijetnje su, istaknuo je, odmah i uslijedile. Tijekom jednosatnog sastanka, načelnici općina na čijim se područjima nalaze romska naselja, redom su kazali kako nemaju saznanja o mogućim organiziranim borbama. Isto su napomenuli i predstavnici policije, pa je ostalo „u zraku“, radi li se o sporadičnom slučaju ili pak se doista u međimurskim romskim naseljima organiziraju borbe. No, gorući problem je upravo velik broj pasa lutalica u naseljima. Spominje se brojka od njih više od 2.000. Sa sastanka je župan Posavec sve građane pozvao da se drže zakonskih propisa i odluka o načinu držanja pasa. 

 

-Općinama i gradovima preporučit ćemo  da donesu pravilnike po kojem će svako domaćinstvo moći imati samo jednog psa ( više tek uz posebno dopuštenje komunalnog redara, ako vlasnik ima uvjete za držanje op.nov.), a, premda je to možda i nepopularna mjera, veterinarskoj inspekciji da od Ministarstva poljoprivrede zatraži dopuštenje za sterilizaciju dijela pasa, kazao je župan. Ujedno je najavio kako će idućih dana  o problematici i osobno razgovarati s predstavnicima resornog ministarstva, dok je na građane apelirao da informacije o mogućim borbama pasa, anonimno dojave policiji. 

 

 O prijavi mučenja pasa čitajte OVDJE.

Izvor: 3163