15.02.2016. 08:12.

Povodom Valentinova

Draškovski svati s humanitarnom notom

Niti jaka kiša nije mogla omesti Draškovčane da se odazovu na "Draškovske svate", priredbu koju je povodom Valentinova u subotu organizirala Osnovna škola Draškovec. U sjajnom prikazu tradicionalnih svadbenih običaja, oživljeni su pravi međimurski svati s oproštajem mladenke i mladenca od roditelja, svadbenom povorkom uz zastavjeka, muziku, kapetana i primeš kapitana, predaju pijevca sokačici, plesanja zelja...

Nakon što je mladenka isprošena, mladenci su u pratnji Puhačkog orkestra Grad Preloga i brojnih svatova prošli ulicama Draškovca, nakon čega su svatovi nastavljeni u dvorani Vatrogasnog doma uz ples mladenaca i gostiju, kolače i pravi svatovski ručak. Glavne uloge odradili su mladenci Klara Madić i Domagoj Turk, učenici šestog razreda, vjenčani kumovi bili su im gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek i ravnateljica draškovečke  škole Margit Mirić.

Ceremoniju su vodili kapetan Ivan Mirić i primeš kapetan Fran Marđetko, uz neizostavnog zastavjeka Adriana Vargu, kaprone Abela Madića i Mateja Matjačića, te hadnača i pocnehalju Niku Režeka i Ivu Zadravec. Vitomir Marčec nosio je i na kraju sokačici prodao pijevca. Nakon gotovo dvosatne ceremonije, goste je na ples svojoj svirkom izazivao Eduard Bermanec. Priredba je imala i humanitarnu notu, jer su svatovi skupljali dobrovoljan priloge za liječenje djevojčice Karle Hižman iz Draškovca.