21.04.2019. 07:39.

Izložba

Uskrs u Podbrestu: Da blagdan bude još svečaniji

Iščekivanje najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa u Podbrestu je i ove godine posebno svečano, za što su se ponovo pobrinule vrijedne mještanke okupljene u Udrugu žena Brest. U nedjelju, 7. travnja, u tamošnjem su društvenom domu predstavile svoju umješnost i kreativnost izložbom rukom rađenih ukrasa i aranžmana.

U velikoj ponudi i šarenilu svatko je mogao pronaći sitnicu ili dvije kojom će to svečano ozračje prenijeti u vlastiti dom, no pri odabiru najljepših su kreativke iz Podbresta posjetitelje stavile na tešku muku.

Ipak, u obilju kreacija i rukotvorina posebno su se ove godine istaknuli prizori iz života i starih običaja Međimuraca izrađenih od komušine, poput čehare ili sječe drva u šumi. Najveću je pozornost privukao prizor svirke KUD-a Fijolica iz Orehovice, toliko vjerno dočaran, da nam članice s veseljem pokazuju lutkicu koju su od luščija izradile na sliku i priliku Branka Sušeca, predsjednika KUD-a.

Izložba je, uobičajeno, bila prodajnog karaktera, te će se prihodi, osim za rad udruge, usmjeriti u humanitarne svrhe. I ovaj je put vrijedilo pravilo da se na izložbu ne smije zakasniti, jer se ponuđene rukotvorine brzo razgrabe, pa je onima koji su zakasnili preostalo tek zasladiti se kolačima koje su ispekle te iste marljive žene koje su priredile izložbu i koje su svojim neumornim djelovanjem nositeljice društvenog života u njihovu malom Podbrestu.