Biljke i gljive 31.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 02.01.2017. 13:32.

Njega nasada

Berba rajčica provodi se u više navrata, treba osigurati dovoljno vode

Ako želite da vam paprike, rajčice i patlidžani daju mnogo kvalitetnih plodova, potrebno je provoditi dobru njegu nasada.

Zbog velike lisne mase, rajčica ima veliku potrebu za vlagom. Jako je osjetljiva na manjak vlage, osobito u razdoblju zametanja, a to traje do tri mjeseca. Berba se obavlja u više navrata, a vode se mora osigurati dovoljno. Nakon sadnje, možemo rajčicu malčirati gavezom - zadržat će dio vlage i dati gnojivo. Nakon svake berbe, obvezno je natapanje, naravno, ako nema kiše.

Natapanjem tla oko biljke smanjuje se mogućnost pojave bolesti, a na listovima i plodovima neće doći do pojave ožeglina. Ostala njega sastoji se od zalamanja zaperka koji se pojavljuju u pazušcima listova. Prvo prihranjivanje rajčica počinje kada su plodovi na prvoj grančici veličine oraha, a drugo kad plodovi počinju crvenjeti. Sada rajčicu moramo štititi od plamenjače.

Zaštitu provodite nakon ubiranja zrelih plodova. Kod zaštite primjenjujemo samo one pripravke kojima je karenca kratka, koji berbu dopuštaju nakon sedam dana. Berba ovisi o konzumiranju. Ako se radi o 6 dana, beru se ružičasti plodovi, a u slučaju 4 dana, ubiru se plodovi svijetlocrvene boje.

Najkvalitetniji plodovi su oni koji se odmah upotrebljavaju i tamnocrvene su boje. Kod berbe peteljku odrežite škarama, da se susjedni plodovi ne oštete.

Izvor: 3091