Saznajte sastav smokve
Biljka smokva
Smokva
To je granati grm sličan drvetu, visok do 3 m, velikih, srcolikih i dlakavih listova. Mali cvjetovi kasnije izrastu u sočan, mekan i mesnati plod-smokvu s puno zrnaca sjemenki u sebi. Iz zelenog ploda izlazi bijeli, mliječni sok, dok je zreli plod mekan, ljepljiv i proziran.
Sastav smokve
Sadrži mnogo hranjivih tvari koje se nalaze u svakom voću, smokva sadrži i oko 70% ugljikohidrata, oko 5% pektina, organskih kiselina, oko 50% invertnog šećera, bjelančevina, minerala i voska.
Gdje se uzgaja i kad zrije smokva
Uzgaja se u priobalnim područjima Sredozemlja, ali i u Dalmaciji, Hercegovini i Makedoniji. Uspijeva i na kamenjaru s vrlo škrtom zemljom. Zrije krajem ljeta, jede se sirova i osušena, jer je vrlo hranjiva i ljekovita. Smokve s bijelim slojem valja dobro oprati u toploj vodi, jer to su štetne i opasne gljivice. Vezani članci
Ljekovitost smokve - saznajte za što je dobra smokva
Čaj od smokve - odličan čaj za pluća
Izvor: 2159