Biljke i gljive 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 13.05.2016. 14:42.

Sadnja blitve

Blitva sliči špinatu, no blažeg je okusa

Blitva se najčešće uzgaja radi lišća koje je srebrnozelene ili zelene boje, oblik joj je ovalan, a rebra jako izražena. Blitva jako sliči špinatu, samo su listovi malo dulji, a okus im je blag.

Kod uzgoja blitve morate paziti da je to sunčano ili blago zasjenjeno mjesto. Tlo morate obraditi duboko, a dobro uspijeva u humusu. U plodoredu dolazi na drugo mjesto. Sjetva je odmah na otvoreno i to vrlo rano - od sredine ožujka do prvih dana ljeta, a sjeme proklije za 12 dana.

Razmak između redova je 40 cm, a prorjeðuje se na razmak od 30 cm. Dubina sjetve je tri centimetra, a vegetacijsko razdoblje od sjetve do berbe 12 tjedana. Beru se listovi i peteljke. Peteljke se ubiru kad se listovi potpuno razviju, a lišće kad je dužine 15 cm. Kod berbe se beru vanjski listovi, a unutarnja rozeta se ne dira, ona dolazi za kasniju berbu.

Blitva se bere od lipnja do kraja rujna. Hranjivo je povrće koje je bogato mineralima, sadrži kalij, kalcij, natrij, željezo i fosfor. Osim toga, ona sadrži i vitamine B, B1, B2 i vitamin C. Pored minerala i vitamina, sadrži bjelančevine, ugljikohidrate i masti.

Postoje dvije vrste blitve, jedna se uzgaja zbog lišća, a druga zbog snažne peteljke. Snažne peteljke bijele su boje, a po okusu sliče šparogi. Ako želite da vam i nakon kuhanja peteljka ostane bijele boje, vodi dodajte malo soli, brašna i limunovog soka.

Kako se sprema blitva

Izvor: 2785