Biljke i gljive 20.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 15.03.2016. 11:26.

Simbol Božića

Karakteristike i opis božićne zvijezde

Božićna zvijezda u Europu je donesena polovicom prošlog stoljeća, a postojbina joj je Meksiko. Ona pripada porodici mlječika. Zbog toga što cvate u doba Božića, u posljednje je vrijeme postala simbol Božića. To je mali listopadni grm koji na vrhu grana ima cvat okružen vijencem u obliku zvijezde pricvjetnih listova.

U doba cvatnje pricvjetni listovi dobivaju intenzivne boje koje variraju u rasponu bijele, žute, ružičaste, zelenkastožute do svih nijansi crvene boje. Šarenilo svih tih boja postignuto je selekcijom umjesto dodavanja tvari u tlo. Uzgaja se kao lončanica, sobna biljka koja cvate od prosinca do siječnja, a razmnožava se reznicama. Za uzgoj od ukorjenjivanja reznica i cijeli uzgoj do cvatnje, kada se stavlja u prodaju, potreban je staklenik.

Staklenik mora osigurati dovoljno svjetla i zraka, ravnomjerno grijanje, zračenje i zamračivanje. Tijekom vegetacije biljke traže mnogo vode, ali ako ona ne otječe, izazvat će trulež korijena. Voda za zalijevanje mora biti 2°C viša od temperature zraka. Danju voli temperaturu od 22, a noću 18°C. Kad je budete kupovali, obratite pozornost na male žutozelene cvjetne pupove skrivene među obojenim braktejama. Biljka je prestara ako su oni otvoreni ili čak otpali, a isto tako, nemojte uzeti onu s uvijenim ili obješenim listovima. Izaberite posve zdravu biljku s dobro obraslim listovima.

Dobro je omotajte papirom i što prije odnesite kući jer ona ne podnosi hladnoću. Božićnu zvijezdu stavite u dobro osvijetljenu prostoriju i ne izlažite je izravnu suncu te pripazite na propuh. Korijenova bala mora biti stalno mokra, zato se zalijeva tri puta tjedno, a svaki drugi tjedan, za vrijeme cvatnje, pognojite je mineralnim gnojivom za cvatuće lončanice.

Uzgoj i održavanje božićne zvijezde

Zalijevanje i rezidba božićne zvijezde

Izvor: 3060