Biljke i gljive 03.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 21.11.2016. 10:24.

Raste na sjenovitim mjestima

Bršljan je ukrasna neparazitska biljka koja zidove štiti od vlage

Danas sve više na kućama, vikendicama, a ponekad i na drveću nalazimo bršljan. Bršljan raste na sjenovitim mjestima koja odlično odgovaraju njegovu rastu. Ako ga ostavite na miru, on postupno prekrije čitav zid. Ako ga pustimo na stabla, on će ih vrlo brzo prekriti. U prirodi najviše voli stabla hrasta. Mnogi pred zimu razmišljaju što s bršljanom koji je previše razvijen. Bršljan nije štetan. Nije parazitska biljka, penje se pomoću posebnih prihvataljki, ali on sam crpi hranu iz tla i asimilira je.

Bršljan se reže ili prikraćuje samo kad je to nužno - ako je na zidu, samo kad su mu vitice preguste i ako se penju tamo gdje im nije mjesto, na prozore ili vrata. Tada se te vitice odrežu i na taj se način prorijedi ili skrati. Bršljan najljepše raste ako ga ostavimo da raste prirodno. Nemojte ga siliti ili usmjeravati njegove vitice.

Često se misli da šteti zidu na vikendici ili kući, ali to nije tako - on štiti zid od vlage na taj način što se kiša zadržava i otječe preko lišća. Štetne nisu ni prijanjaljke.

Bršljan nije štetan ni za drveće, no nije baš poželjno da ide na krošnju koju onda zakrije. Probajte ga zadržati na deblu jer bršljan je ukras i na kućama i na drveću.

Kada cvate bršljan?

Izvor: 2849