Biljke i gljive 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 31.05.2016. 09:22.

Tartufi, bukovače, pečurke...

Kako dobro očistiti gljive?

Od gljiva se može načiniti kompletan objed! U zimsko doba godine imamo vrlo malo gljiva na raspolaganju te se moramo osloniti na one svježe koje se mogu nabaviti na tržnici; uzgojene pečurke "šampinjone" i bukovače, na sušene, vrganje, shi-take, smrčke ili mrke trubače te na zamrznute ili kiseljene gljive u octu.

Tartufe je teško nabaviti u prodaji, a često nemamo ni ekstrakt od gljiva koji smo načinili u sezoni gljiva. Pravi će gljivari i u zimsko vrijeme u prirodi naći judino uho, baršunastu panjevčicu, izvanrednu kružolisku "sivku" ili bukovaču na drvetu. Gljive pripremamo tako što ćemo ih očistiti od prljavštine struganjem, ne peremo ih u vodi jer već sadrže oko 90 posto vode.

Izrežemo ih na krupnije da se osjete pod zubima. Sušene gljive namačemo u mlakoj vodi ili mlijeku 2-3 sata, dok to neki rade u juhi ili vinu! Zamrznute gljive otapamo u vreloj vodi dok ne omekšaju, a kiseljene možemo malo isprati od viška octa ili ulja. Omjer sušenih i svježih gljiva je jedan naprema pet, tako umjesto 500 grama svježih, upotrijebimo svega 100 grama sušenih.

 

Juha od gljiva recept - jela od gljiva

Jela od gljiva recepti - palačinke od gljiva

Recepti s gljivama - salata od gljiva

Izvor: 2436