Biljke i gljive 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 29.12.2016. 14:34.

Sadnja i uzgoj biljke

Cvijet bamije cvate jedan dan u vrijeme vegetacije

Rast bamije je grmolik, visine oko jedan metar. Ukras bamiji čine veliki žuti cvjetovi s crvenim središtem. Cvijet cvate jedan dan, a cvate u vrijeme vegetacije. Nakon cvatnje, pojave se plodovi koji su u obliku tobolca posuti dlačicama i na kraju im je zašiljen vrh.

Uzgoj i sjetva bamije

Bamija voli toplo područje i zato se ona kod nas uzgaja kad nema mraza. Bamija se uzgaja svjetvom koja može biti od sredine svibnja. Više temperature pomažu joj da brže niče i bolje napreduje. Najbolja joj je temperatura od 27 Celzijevih stupnjeva. Za njezin uspjeh u rastu najbolje je pjeskovito-ilovasto tlo koje je slabo kiselo. Prije sjetve poželjno je tlo pognojiti kompleksnim mineralnim gnojivom.

Prihrana biljke

Sjemenke se siju u razmaku u redovima od 50 cm, a dubina mora biti dva centimetra. Kad biljke izniknu, moramo ih prorijediti na razmak od 25 cm. Bamija se kasnije prihrani KAN-om. To je biljka koja dobro podnosi sušu, ali kod navodnjavanja bujnije raste. Prve plodove beremo dva mjeseca nakon sjetve, odnosno nekoliko dana nakon cvatnje. 

Bamija - ukusna biljka za dijetalnu ishranu

Izvor: 2797