Biljke i gljive 08.04.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 09.03.2016. 12:17.

Jarkih boja

Cvjetanje i uzgoj dalija

Svojim jarkim bojama dalije cvjetaju od sredine ljeta sve do kasnih jesenskih mrazova. Patuljaste dalije za cvjetne se nasade uzgajaju na dva načina: vegetativnim razmnožavanjem, dakle reznicama ili dijeljenjem gomolja te iz sjemena kao jednogodišnje biljke. Zemlju za uzgoj dalija pripremite u ranom razdoblju godine tako da ukopate obilje stajskog gnojiva ili vrtnog komposta i dodate riblje koštano brašno, 125 g na četvorni metar, a bilo bi dobro da ona ponešto premrzne. Sadite na otvoreno zaklonjeno mjesto koje nema previše sjene.

Kod sadnje dalija uzgojenih u posudama štapovi trebaju biti postavljeni na određenim razmacima. Biljke koje su visoke 150 cm treba saditi na razmake od 90 cm, a one visine od 110 cm na razmak od 60 cm. Patuljaste dalije koje narastu do 60 cm sade se u razmaku od 45 cm. Biljke će razviti gomolj do kasne jeseni, a zatim ih možete uzeti i spremiti za proljetnu sadnju. Ako sadite gomolje, morate pripaziti da je to oko šest tjedana prije nego što se očekuju zadnji mrazovi. Iskopajte rupu promjera 22 cm i dubine 15 cm, stavite unutra gomolj i zatrpajte. Nakon šest tjedana razvit će se izbojak.

Saditi možete i okorijenjene reznice. Gomolje možete smjestiti u hladna klijališta ili staklenik da razvije reznice. Okorijenjene reznice posadite na otvoreno tek kad potpuno prestane opasnost od mrazova. Kad biljka naraste do 38 cm, zaustavite im rast odstranjujući vrhove kako biste potaknuli razvoj postranih izboja. Daliju sada privežite s dva štapa, a oko nje postavite stelju od zrelog komposta ili stajskog gnoja. Ne postavljajte stelju do baza jer može potaknuti truljenje.

Izvor: 3128