Biljke i gljive 02.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 03.05.2016. 11:26.

Odlična gljiva za juhe i umake

Gljiva aromatična panjevčica

Aromatična panjevčica (Kuehneromyces mutabilis) ima klobuk šririne do 6 cm. Kad je gljiva mlada, klobuk je polukuglasto ispupčen i podvinutog ruba, kasnije se izravna i dobije ispupčenje na sredini. Svijetlosmeđe boje je sa rubom koji je tamniji i vodenast po vlažnom vremenu dok po suhom vremenu zna biti mastan, narebran i blijed.

Listići su kod gljive na mlađim primjercima kremasti dok su kasnije gusti, nejednaki i boje cimeta. Stručak je šupalj i uvijek savijen. Ima vjenčić koji je slabašan i često posut smeđim sporama. Ispod vjenčića stručak je posut bijelim ljuskicama dok je iznad svijetliji. Može biti dugačak do 10 cm. Meso gljive je aromatičnog okusa, ali nema izražen miris. Boja mu je svijetlosmeđa.

Aromatična panjevčica je gljiva koja uvijek raste busenjasto i često u velikim kolonijama. Nije rijetka gljiva, a raste od sredine proljeća do kasne jeseni u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama po panjevima drveća. Gljiva je jestiva i izvrsna je za jelo, pogotovo je odlična za juhe i umake.

Aromatična panjevčica se može zamijeniti za opasnu rebrastu patuljicu (Galerina marginata) koja je smrtno otrovna. Rebrasta patuljica raste i na sličnim staništima, a ponekad ju možemo razlikovati samo po mirisu. Rebrasta patuljica miriše po brašnu dok aromatična panjevčica nema neki izraženi miris.