Blagog okusa i mirisa
Gljiva baršunasta panjevčica pogodna je za umake i juhe
Baršunasta panjevčica (Flammulina velutipes) ima klobuk koji je širok do 6 cm i crvenosmeđe je boje. Ljepliv je na dodir, pogotovo dok je vlažno. Mladi primjerci imaju polukuglast oblik koji se kasnije izravna. Rub klobuka je malo rebrasti.
Listići gljive su lepezasto razmaknuti i rijetki. Kod mladih primjeraka su bjelkaste boje, kasnije postaju svjetložućkasti da bi na kraju dobili smeđe mrlje. Stručak nema vjenčića, žilav je i čvrst - baršunaste, tamno-crvenosmeđe boje i u gornjem dijelu malo svjetliji. Gljiva ima meso koje je blagog okusa i mirisa. Meso je mekano i tanko te vlaknasto i žilavo u stručku, a elastično u klobuku. Krem je boje, dok je otrusina bijela.
Baršunasta panjevčica je jestiva gljiva koja je pogodna za umake i juhe, a može se sušiti i samljeti u prah (preporuka je da se prije skine elastična kožica sa klobuka). Ima značajna ljekovita i antialergijska svojstva. Raste od druge polovice jeseni do početka proljeća, u bjelogoričnim šumama.
Najčešće ćemo ju pronaći kako raste busenasto po drvećima bukve (po deblima, panjevima..), šikarama oko većih vodotoka, na odumrlim ili živim stablima vrbe, jasena, topole... zapravo i nema listopadnog drveta koje baršunasta panjevčica ne može nastaniti.