Biljke i gljive 17.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Gljiva od koje nepravedno zaziremo

Gljiva biserka - opis i prepoznavanje

Gljiva ljeta, od koje zaziru mnogi neiskusni gljivari zbog srodnosti s otrovnim gljivama svoje porodice, a vrlo je česta i ukusna gljiva. To je biserka (Amanita rubescens) koja raste od kraja svibnja do kraja listopada pojedinačno ili skupno po svim šumama. Lako se prepoznaje po mesnatocrvenkastom zvonastom klobuku promjera do 15 cm, koji je prekriven sivim zrnastim krpicama, ostacima ovoja, koji su u sredini gušći. Kožica s klobuka se lako guli do kraja, a ispod je meso i više-manje ružičasto. To je pouzdan znak za prepoznavanje i ove gljive. Listići su gusti, široki, tanki i slobodni, na pritisak lagano pocrvene. Stručak je visok i do 20 cm, jednake boje kao i klobuk, prema gore tanji s naboranim prstenom-rukavcem iste boje. Iznutra je stručak pregradasto šupljikav. Meso je mekano, bijelo, na zraku malo pocrveni, osobito i stručak na zadebljanom dnu. Biserku često brzo rastoče crvi, osobito stručak i takvu gljivu ne valja koristiti za jelo. Najbolje su mlade gljive koje još imaju okruglasti klobuk, ali tada treba dobro paziti da se ne zamijene s otrovnom panterkom (Amanita panthenna) koja ima bijelo meso u struku i u klobuku. Moguća je i zamjena s jestivom pravom tigricom (Amanita spissa), ali ona ima čvrsto bijelo meso, koje ne mijenja boju na zraku, a stručak je pun i bez gomoljastog zadebljanja dna. Kod pripravljanja biserke obavezno je skinuti kožicu s klobuka, gljivu prokuhati i tu vodu odlliti. Na taj smo način eliminirali termolabilne otrove gljive.

Izvor: 2209