Biljke i gljive 02.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 02.05.2016. 13:16.

Dobra i kao začin

Gljiva crna truba

Crna truba (Craterellus cornucopioides) ima klobuk koji je oblika lijevka ili trube (po tome je i dobila naziv), udubljenje koje je na središtu nastavlja se sve do dna stručka. Širok je od 2 do 8 cm. Rub je tanak, nepravinog oblika (valovit), i uvrnut prema dolje. Unutarnja strana je sivosmeđe pa sve do crne boje, a iznutra je siva i glatka.

Listići gljive su sivočađavi do blijedosivkasti, ponekad znaju biti sa plavičastim odsjajem i prekriveni sa prahom koji je bijele boje. Listići se nalaze na donjoj ili vanjskoj strani trube i obično su sa izraženim naborima i imaju glatku površinu. Stručak je na gljivi zapravo produžetak klobuka. Naboran je, šupalj, sivocrne boje (tamniji od listića), makar pri samome dnu može biti bijel. Meso ima vrlo ugodan i aromatičan miris i okus. Nježno je, tanko, sivocrne boje te elastično (posebno kako gljiva stari).

gljive

Crna truba je izvrsna jestiva gljiva koja se može koristi i kao začin: najbolje ju je osušiti i onda samljeti u prah, a začin koristiti za juhe, variva itd.. Raste u drugoj polovici ljeta do kasne jeseni, u bjelogoričnim šumama po vlažnim i stjenovitim mjestima. Najčešće ju se nalazi ispod bukve, i to u velikom broju. Crnu trubu se teško može zamijeniti sa otrovnim gljivama, baš radi svog specifičnog izgleda.