Biljke i gljive 17.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Uvjetno jestiva

Gljiva gnojištarka

Jestiva gljiva, no s jednom 'manom' - ne podnosi alkohol. Zato je tretiramo kao uvjetno jestivu. To je jajasta gnojištarka ili prava tintnica, njemački Grauer Faltentintling, latinskog imena Coprinus atramentarius (Bull.ex.fr) Fries. Klobuk je promjera 2-5, visok 3-6 cm isprva jajast, zatim zvonast, zrakasto naboran, na kraju rascijepljen i izdignutog oboda, sjajne sivosmeđe boje, na tjemenu je pokriven sitnim i tamnim smećkastim ljuskama. Trusište: listići su vrlo gusti, široki, slobodni, isprva bijeli, pokriveni vjenčićem koji ubrzo otpadne, zatim smeđi i na kraju se pretvaraju u crnu tekućinu. Otrusina je crna. Stručak je promjera 08,-1,5 visok 8-16 cm, vitak, valjkast, vlaknast, pun pa šupalj, na kraju je prstenasto zadebljan, gore je bijele, a dolje smeđe boje; ispod klobuka su tamni ostaci prolaznog prstena. Meso je tanko, nježno i bijelo, kasnije je sivosmeđe boje, miris i okus su neodređeni. Stanište: raste u travnju i svibnju, u rujnu i listopadu u skupinama na bogatom organskom tlu, u vrtovima, travnjacima duž putova i oko drveća. Upotrebljivost uvjetno jestiva gljiva, dok je mlada i bijela, treba je odmah pripremiti jer brzo sazrijeva. Prije i poslije jela 24-48 sati ne smijemo piti nikakva alkoholna pića jer izaziva nepodnošljivu alergiju na koži i poremećaj u krvotoku, već nakon popijenih 0,2 dcl vina ili 0,5 l piva. Teškoće traju kratko i prolaze spontano bez oštećenja organizma. Inače je ukusna. Mogućnost zamjene: slične su joj blistava gnojištarka, Coprinus micaceus i Romagnesijeva gnojištarka, Coprinus romagnesianus, koje rastu na tlu uz panjeve i korijenje raznog drveća, manje su, uvjetno jestive i reagiraju na alkohol u tijelu. Ostalih opasnosti nema.

Izvor: 1934