Biljke i gljive 02.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

Gljiva Judino uho - jestiva gljiva sa pozitivnim utjecajem na krvožilni sustav

Judino uho (Auricularia  auricula-judae) je dobilo ime po izgledu tijela (klobuk) koji podsjeća na ljudsko uho, i po Isusovom apostololu Judi Iskariotskom, koji se objesio po vjerovanju o stablo bazge (gdje gljiva najčešće i raste).

Judino uho je jako dobra jestiva gljiva koja se može pripremiti na mnoge i razne načine. Osvežavajućeg je okusa i najbolja je za juhe i variva, a može se i sušiti. Gljiva posjeduje i ljekovita svojstva koja djeluju pozitivno na krvožilni sustav (smanjuje kolesterol, regulira cirkulaciju). Ne preporučuje se jesti u večim količinama (do 150 grama tjedno), te se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Raste najčešće od jeseni do proljeća, ali se može pronaći tokom cijele godine. Kao i prije spomenuto najčešće se nalazi na mrtvim crnim bazgama (po drveću, trulim grana i sl.), makar može rasti i na drugom listopadnom drveću. Klobuk (tijelo) je pričvršćeno za drvo postrance ili centralno sa stražnjom stranom, koja je baršunasta i sitno dlakava sa naborima koji su žilasti i istaknutiji kod starijih primjeraka. Prednja strana je smečkaste boje sa crvenkastim tonom, te kad se tijelo posuši bude smeđo-crne ili smeđo-sive boje. Cijelo tijelo je valovitog oblika i promjera od 2 do 10 cm, te u obliku ljudskog uha.

Listići (trusište) se nalaze na prednjem dijelu gljive i crveno-smeđe su boje, makar boja može dosta varirati, od maslinaste do ljubičaste. Često su valovitog oblika, naborani i sjajni, te glatki na dodir. Gljiva nema stručak.

Meso je blagog, slatkastog okusa i tek nezamjetnog mirisa. Struktura mu je želatinasta i mekana, te kad se posuši smanji se obujam i bude prhko i tvrdo. Meso je, kao i tijelo (klobuk), smeđo-crvene boje. Judino uho (Auricularia  auricula-judae) se može zamijeniti sa nejestivom Auricularia mesenterica, koja se razlikuje po gornjoj strani tijela (koje je puno dlakavije) i po samom obliku tijela, koje je nepravilnije.